Foto: Arhiv

Poslanka Anja Bah Žibert je Vladi Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s kadrovanjem. Poslansko vprašanje v celoti objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

ena vaših bolj odmevnih obljub v času pred letošnjimi državnozborskimi volitvami in prevzemom oblasti je bila prekinitev prakse političnega kadrovanja in uvedba kadrovanja izključno na podlagi kompetenc in strokovnosti.

Naj v nadaljevanju spomnim na nekatere izjave članov vlade:

– Predsednik vlade Robert Golob: »Mi v tem trenutku ne izključujemo ničesar. Najbolj pomembno nam je, da bomo kadrovali po strokovnosti. In strokovnjakov je kar nekaj.«

– Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon: »Strokovnost je tista podlaga, ne partijska izkaznica in ne politični interesi.«

– Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan: »Prva točka je ta, da bomo poskušali spremeniti nadzor v ustanovah, katerih ustanoviteljica je država. Se pravi, da se spremeni sestava svetov zavodov, da pridemo do ljudi, ki bodo strokovnjaki na tem področju.«

Vse lepo in prav, če od 2. junija oziroma prve seje vlade dalje ne bi v medijih dnevno brali o kadrovskem cunamiju, ki ga izvajate s kadri, ki so vam pripadni, in hkrati nad kadri, ki niso vaši.

Vodja poslanske skupine Levica Matej Tašner Vatovec je nekoč na seji državnega zbora izjavil: »Vi vladanje razumete predvsem skozi prizmo osebnih in strankarskih partikularnih interesov, kar ste nenazadnje tudi sami nekoč priznali, ko ste rekli, da kot predsednik vlade odgovarjate zgolj vašim volivcem.« In ne, tega Matej Vatovec ni očital aktualni vladi pa čeprav bi lahko. Zakaj? Ker je zadnje politično kadrovanje imenovanje Maje Tašner Vatovec, prav žene Mateja Tašnerja Vatovca, za vodjo kabineta ministra za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Luke Mesca.

Glede na vse navedeno me zanima, kje so meje vašega kadrovskega cunamija in kako daleč ste pripravljeni iti z v nebo vpijajočimi nepotističnimi kadrovanji?

Anja Bah Žibert, poslanka

Preberite tudi: 

V Levici zaposlujejo po vezah in poznanstvih

U. C.