Vir: Twitter

Potem, ko so v začetku tedna v Sloveniji cepljenje s cepivom AstraZeneca začasno prekinili, je Evropska agencija za zdravila ugotovila, da je cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca varno in učinkovito in se cepljenje z omenjenim cepivom nadaljuje. 

 

Skladno s strategijo, ki jo je sprejela vlada, so včeraj ob 13. uri na NIJZ s cepivom AstraZenece cepili tudi državni vrh in sicer predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Janeza Janšo, predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča in predsednika državnega sveta Alojza Kovšco.

Poleg štirih predsednikov se je s cepivom AstraZenece cepil tudi obrambni minister Matej Tonin

Vlada je strategijo cepljenja sprejela z namenom zmanjšati umrljivost zaradi covid-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi krize omejene.

Samo z zaščitnimi ukrepi namreč ni mogoče dovolj učinkovito preprečevati novih okužb s koronavirusom, zato pričakujejo, da bodo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi. A še vedno opozarjajo, da je do precepljenosti populacije potrebno upoštevati samozaščitne ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kot so mehurčki, uporaba maske, umivanje in razkuževanje rok, razdalja 2 metra, pogosto zračenje prostora in druge ukrepe, ki jih odreja zdravstvena stroka.

T. C.