Na strokovnem posvetu “Slovensko zdravstvo med željami in realnostjo,” ki ga je organiziral Inštitut 1. maj pod vodstvom nekdanjih vidnih predstavnikov Socialnih demokratov, je Erik Brecelj, predsednik Strateškega sveta za zdravstvo, izrazil kritike do slovenskega zdravstvenega sistema, poudaril pomanjkanje natančnih analiz in kritično spregovoril o predlogu interventnega zakona, ki ga je nedavno sprejela vlada.

Poslanka Slovenske demokratske stranke mag. Karmen Furman je na ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s številkami in z analizami, ki jih pogreša predsednik Strateškega sveta za zdravstvo.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovana ministrica,

na strokovnem posvetu Slovensko zdravstvo med željami in realnostjo v organizaciji Inštituta 1. maj, ki ga vodijo nekateri (nekdanji) vidni predstavniki Socialnih demokratov,  so trije zdravniki soočili mnenja o stanju in rešitvah zdravstvenega sistema. Med njimi je bil tudi Erik Brecelj, predsednik Strateškega sveta za zdravstvo, ki je sicer pred dnevi stranko Socialnih demokratov označil za najbolj skorumpirano stranko.

Erik Brecelj je na posvetu med drugim dejal, da v slovenskem zdravstvenem sistemu nimamo številk in da manjka natančnih analiz, glede predloga interventnega zakona, ki ste ga pred dnevi sprejeli na dopisni seji vlade in poslali v državni zbor, pa da nihče ni videl dobrih plati zakona.

Zanima me:

  1. Ali se strinjate z izjavo Erika Breclja, da v slovenskem zdravstvenem sistemu nimamo številk? Če da, katerih?
  2. Ali se strinjate z izjavo Erika Breclja, da v slovenskem zdravstvenem sistemu manjka natančnih analiz?
  3. Ali ste, odkar ste prišli na Štefanovo 4, že prebrali analizo, ki jo je vaš predhodnik koalicijskim poslancem predstavil januarja letos na Brdu in na podlagi katere je bila narejena slavna časovnica zdravstvene reforme vaše vlade? Če da, katere številke in analize po vašem mnenju manjkajo v tej analizi? Če ne, zakaj ne, in ali se vam ne zdi uporabna?
  4. Ali je Strateški svet za zdravstvo obravnaval predlog interventnega zakona? Če da, kakšne so bile pripombe? Če ne, zakaj ne?
  5. Ali ste vi osebno govorili s predsednikom Strateškega sveta za zdravstvo glede vsebine interventnega zakona in ali vam je podal kakšne pripombe?

Spletno uredništvo
vir: SDS