Podpredsednik italijanske vlade ter minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini je nedavno dejal, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko – slovensko mejo. 

V svojem govoru je tudi povedal, da v kolikor temu ne bo tako, bo Italija primorana ponovno uvesti nadzor na svojih mejah.

Poslanka opozicijske SDS Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje glede (ne)ukrepanja Slovenije za upočasnitev toka nezakonitih migracij.

Objavljamo celotno poslansko vprašanje:

Iz statističnih podatkov o nedovoljenih migracijah na območju Republike Slovenije izhaja, da se število ilegalnih prehodov državne meje povečuje. Iz zadnjega objavljenega poročila na spletni strani Policije izhaja, da je bilo v obdobju od 1. 1. do 28. 2. 2023 obravnavanih 5.162 nezakonitih prehodov državne meje. V lanskem enakem odbobju je bilo obravnavanih 1.295 nezakonitih prehodov. Najpogosteje so bili obravnavani državljani Afganistana, Maroka, Rusije in Kube. Največ nezakonitih prehodov meje je v omenjenem obdobju obravnavala PU Novo mesto, in sicer 59,5 % vseh nezakonitih prehodov. Sledi PU Koper s 30,8 % nedovoljenih prehodov.

Še slabše je stanje na področju zlorab v zvezi s prošnjami za mednarodno zaščito. V obdobju od 1. 1. 2023 do 28. 2. 2023 je bilo izraženih 4.763 namer podaje prošenj za mednarodno zaščito. V enakem odbobju leta 2022 je bilo evidentiranih 841 namer.

Podpredsednik italijanske vlade ter minister za promet in infrastrukturo Matteo Salvini je nedavno dejal, da bi morala Slovenija znova začeti sprejemati migrante, ki so nezakonito prečkali italijansko – slovensko mejo. »S Slovenijo se moramo dogovoriti, da bo delala, kar mora in kar je že počela v preteklosti,« je dejal podpredsednik italijanske vlade in minister v vladi Matteo Salvini v povezavi s položajem migrantov v Furlaniji – Julijski krajini, ki je v Italiji vstopna točka za ilegalne migrante s t.i. zahodnobalkanske migracijske poti.

Med Slovenijo in Italijo glede vračanja migrantov, ki so nezakonito prestopili mejo, obstaja sporazum o prevzemu oseb na državni meji. Ob tem velja izpostaviti podatke Policije, iz katerih izhaja, da je Slovenija leta 2022 v Italijo vrnila 58 oseb, sprejela pa 65. Leta 2021 je bilo iz Slovenije v Italijo vrnjenih 30 oseb, sprejetih iz Italije pa 26.

Glede na navedeno Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Ali se Sloveniji zaradi povečanja števila ilegalnih migracij obeta nadzor tudi na meji z Italijo?

2. Katere ukrepe bo sprejela Vlada Republike Slovenije, da do tega nadzora ne pride, da Slovenija ne postane žep in da Slovenijo čim bolj zaščiti pred nezakonitimi migracijami in kdaj?

3. Kako bo ukrepala Vlada Republike Slovenije, da zagotovi dosledno spoštovanje ustavnega reda in veljavne zakonodaje na področju nadzora na meji, izboljša nadzor na meji ter prepreči masovne zlorabe zakonodaje s področja mednarodne zaščite ter s tem zaščiti Slovenijo pred finančnimi in drugimi posledicami ter pred nadaljnjimi ukrepi sosednjih držav, ki škodujejo Sloveniji in njenim prebivalcem?

Tudi Avstrija ne umika nadzora s slovensko-avstrijske meje, še več, slovenska zunanja ministrica skupaj z vlado celo razmišlja, da bi Avstriji vrnila v enaki meri in prav tako postavila nadzor na mejo.

Vsak dan pa lahko spremljamo, kako v našo državo ilegalno vstopajo novi in novi migranti, a vlada ne naredi ničesar, da bi te ilegalne prehode preprečila.

Uredništvo
Naslovna fotografija je simbolična, vir: Demokracija