Direktorica Zdravstvenega doma Ljubljana izr. prof. dr. Antonija Poplas-Susič, dr. spec. druž. med. je mnenja, da ji pripada dodatek za delovno uspešnost in to odločno zagovarja tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki bo predlog poslal v potrditev mestnemu svetu.

 

Medtem, ko smo v Ljubljani spremljali nepregledne vrste pacientov, ki so ostali brez osebnega zdravnika, kako ure in ure čakajo pred zdravstvenim domom, kjer so vpisovali nove paciente, je direktorica ZD Ljubljana prof. dr. Antonija Poplas Susič mnenja, da ji pripada dodatek za delovno uspešnost v višini 994 evrov bruto, kjub temu, da zdravstveni dom, ki ga vodi, zapuščajo zdravniki, vsaj 15.000 bolnikov pa je še vedno brez izbranega osebnega zdravnika.

Iz zdravstvenega doma so za POP TV sporočili, da je to del dohodka, ki ga ne morejo zavrniti, a je to direktorica drugega zdravstvenega doma zanikala. Izjavila je, da se nagrada lahko zavrne oziroma se nagradi lahko odpove vsak. Župan Ljubljane pa je celo izjavil, da gre za povračilo ob razliki v izračunu.

Direktorica Poplas Susičeva zasluži mesečno dobrih 3.000 evrov neto, poleg tega je tudi lastnica privatnega zdravstvenega zavoda, kjer izvajajo ambulante družinske medicine.

Zanimivo pa je ob tem dejstvo, da je včeraj Strokovni direktor Nevrološke klinike UKC Ljubljana na svojem Twitter profilu objavil, da je Ministrstvo za zdravstvo ZZZS prepovedalo plačilo storitev, ki jih zaposleni v javnem zdravstvu opravijo pri koncesionarju.

Ob tem pa ne smemo pozabiti tudi odločitve Ustavnega sodišča, ki je presodila, da zdravniki lahko tedensko delajo le 48 ur. Seveda so v prvi vrsti zdravniki tisti, ki tako odločitev pozdravljajo, saj so tudi oni le ljudje, ki potrebujejo prosti čas in počitek, a kdo bo delal, kajti obe odločitvi bosta čakalne vrste le še podaljšali?

Glede na vse navedeno je zanimivo, da direktorica ZD Ljubljana očitno s tem nima težav kljub temu, da so tudi zdravstveni domovi del javnega zdravstva.

 

Uredništvo, J.V.