“Janković je prepričan, da je on država. Nismo daleč od tega. Na Gregorčičevi sedi “skakač”, tako se je sam poimenoval, na magistratu sedi kraljica”, je na današnjem protest pred Mestno hišo povedal predsednik MO SDS Ljubljana Aleš Hojs.

Danes se je pred Mestno hišo ponovno potekal protest proti politiki župana Zorana Jankoviča. Glavni organizator protesta mestni svetnik Aleš Primc tako kot številni zbrani Ljubljančanke in Ljubljančani očitajo vrsto nepravilnosti. Največja in najbolj sporna za celotno Ljubljano in njene prebivalce pa je prav gotovo gradnja nevarnega kanalizacijskega kanala C0, ki poteka skozi vodovarstveno območje, za kar MOL sploh nima okoljevarstvenega dovoljenja.

Protest je odprl Primc z besedami, da se ni od prvega v občini prav nič spremenilo na boljše, saj je občina od zadnjega protesta vodstvu Zdravstvenega doma Ljubljana podelilo celo najvišjo nagrado za delovno uspešnost.

Ni pa sporna gradnja edini očitek. Ljubljančani so nezadovoljni z zdravstveno oskrbo v prestolnici, ki so jo minule mesece pretresale afere, povezane z direktorico ZDL Poplas Susičevo, ki po gori očitkov iz vseh političnih smeri ostaja na položaju in še vedno uživa županovo zaupanje. Posebej problematično je tudi županovo vodenje občine, saj je v mesecih od izvolitve konsistentno omejeval s pomočjo svojih svetnikov, razpravo v mestnem svetu. Tako ga bremenijo tudi vse pogostejši očitki o demokratičnem deficitu. “Kar dela Janković, je zločin,” je prepričan vodja Aleš Primc.

Protest, vir: Tviter

Seveda je spregovoril tudi gradnji kanalizacijskega kanala C0, za katerega se je začelo med prebivalci Ljubljane uporabljati besedo “drekovod” in vse zbrane spomnil, da se je o tej temi govorilo na RTV v oddaji Arena in tudi v državnem zboru.

Omenil je tudi “kmečki punt”, na katerem so se na lokaciji gradnje zbrali njeni nasprotniki. “Oznanjajte to informacijo med svojimi znanci. Zdaj je potreben boj za čisto pitno vodo, če jo hočemo imeti še jutri, pojutrišnjem“, je bil odločen. Nato je spomnil na dopis Ministrstva za okolje, kjer je jasno zapisano, da občina za dotični gradbeni poseg nima ustreznega gradbenega dovoljenja. O tem je bil obveščen tudi gradbeni inšpektor, ki pa se je odločil, da se bo sam odločil, katero gradbišče bo podvrgel inšpekciji.

Tomaž Ogrin iz Alpe Adria Green, mednarodnega društva za varstvo okolja in narave je povedal: “Že zdrav razum nam pove, ne polagati fekalij skozi pitno vodo. Takšno pitno vodo, kot jo ima Ljubljana, bi lahko iskali z lučjo pri belem dnevu. Težko je najti takšno pitno vodo v Evropi. To uničiti s puščanjem skozi kanal je kriminal! Vse študije, ki so bile narejene, nobena ne garantira, da kanal ne bo puščal”

Za dr. Tino Bergant, ki je predvsem govorila o Zdravstvenem domu in pojasnila, da je iz njega odšlo več kot 400 zaposlenih, pa je nastopil tudi predsednik MO SDS Aleš Hojs.

Janković je prepričan, da je on država. Nismo daleč od tega. Na Gregorčičevi sedi “skakač”, tako se je sam poimenoval, na magistratu sedi “kraljica”. Tudi tistim najbolj neukim znanja šaha je jasno, katera figura na šahovskem polju je pomembnejša. Torej Janković se danes počuti kot država,je povedal Hojs. Nato je pojasnil, kako je to videti v praksi, in spomnil, kako je policija asistirala gradbenikom na kanalu C0, ki po mnenju ministrstva za okolje izvaja črno gradnjo.

V nadaljevanju je še pojasnil, da “ne nasprotujemo ureditvi kanalizacijskih vod v Ljubljani. Ne nasprotujemo. Imamo povsem enostavno rešitev. Ta bo rešila tudi Medvode, Vodice in tistih tisoč greznic, o katerih neprestano govori Janković. Potrebno je zgolj rekonstruirati, ne tlorisno povečati, temveč rekonstruirati čistilno napravo Brod, ta že obstaja, ukiniti ta del kanalizacijskega sistema C0, ki poteka prek vodovarstvenega pasu, in nadaljevati na lokaciji, kamor se že iztekajo vode iz ljubljanske kanalizacije.”

Kot je razložil Hojs, Janković s kanalom C0 hkrati preusmerja pozornost, eden od njegovih načrtov je namreč zgraditi cesto v Sadinji vasi za Komunalno podjetje Ljubljana s sedežem v Republiki Srpski kljub nasprotovanju domala celotne četrtne skupnosti. O tem odloku bo ljubljanska občina glasovala danes.

Nato je na oder še spontano prišel možakar, ki je pred zbranimi vzkliknil: Slovenec, moja zemlja je zdrava. Tu so živeli slovenski rodovi. Nikomur se niso pustili potujčiti in nikomur niso hlapčevali,” je dejal. Nadaljeval je, da živimo v družbi z navidezno demokracijo in brez vladavine prava. Na koncu se je predstavil kot Janez Gorenjski.

Uredništvo