Predstavništvo v Bruslju, Avtor: LucasSi at en.wikipedia; licenca: CC BY-SA 3.0;

Vlada RS za potrebe slovenskega stalnega predstavništva v Bruslju prodaja stavbo, ki jo je kupila in začela obnavljati prejšnja vlada, ter kupuje kar 2x večjo. Postavlja se vprašanje, ali si Slovenija v trenutnih ekonomskih razmerah to lahko privošči in zakaj je to sploh potrebno.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Alenka Jeraj je na vlado naslovila pisno poslansko vprašanje glede nakupa nove nepremičnine.

Celotno poslansko vprašanje Jerajeve objavljamo v celoti:

Pred tremi leti je Slovenija za predsedovanje Svetu EU v Bruslju najela prostore, kjer se nahaja diplomatsko predstavništvo. Po izteku najemne pogodbe, naj bi se diplomati preselili v novo stavbo, ki jo je v bruseljski evropski četrti pred dvema letoma kupila in začela obnavljati prejšnja vlada. Stavba ima sončno elektrarno, nove pisarne po klasičnem bruseljskem pisarniškem standardu, z večjim prostorom v pritličju in teraso za sprejem gostov na strehi. Sedanja vlada kupuje novo stavbo, pri čemer ministrstvo za zunanje zadeve obrazlaga da zato, »ker je stara naprodaj«. Najemna pogodba za sedanje prostore poteče konec avgusta tega leta, nova stavba pa ne bo pripravljena pred marcem 2024. Cena za cca 3000 kvadratnih metrov velike prostore na lokaciji v središču Bruslja, kjer je včasih domoval sekretariat Evropskega združenja za prosto trgovino in kjer zdaj raste nova stavba po željah Slovenije, je bila pred krizo cca. 20 milijonov evrov.

Glede na navedeno me zanima naslednje:

  • Iz katerih razlogov Vlada RS prodaja prejšnjo stavbo in kupuje kar 2x večjo?
  • Kdo in iz kakšnih razlogov je ocenil, da prejšnja stavba ne zadošča za potrebe
    slovenskega stalnega predstavništva?
  • Ali si Slovenija v danih ekonomskih razmerah lahko privošči strošek
    nakupa/izgradnje takšne stavbe na tako elitni in dragi lokaciji?
  • Kakšni so razlogi za nepodaljšanje najemnega razmerja na dosedanji lokaciji?

Uredništvo
Vir: spletna stran Slovenske demokratske stranke