Umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac, ki ne govori slovensko in kritizira Slovenijo, je po zaslugi Aste Vrečko pridobil slovensko državljanstvo po postopku t.i. Izredne naturalizacije, kar pomeni pridobitev državljanstva z lažjimi pogoji.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Alenka Jeraj je na ministrico za kulturo dr. Asto Vrečko naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z uporabo inštituta izredne naturalizacije.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Na družbenih omrežjih in medijih je v zadnjih dneh zaokrožila fotografija, kjer umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča Goran Injac v rokah drži puško, ob tem pa se marsikdo čudi, da je na čelu slovenske kulturne ustanove nekdo, ki ne želi govoriti slovenskega jezika.

V intervjuju za tednik Mladina avgusta 2020 je bil gospod Injac predstavljen kot »Srb, ki ne govori slovensko, za povrhu pa je še umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, ki kritizira Slovenijo. Ali še drugače: Goran Injac je pravi človek na pravem mestu.«

V njegovem zadnjem intervjuju za časnik Dnevnik (dostopno na: https://www.dnevnik.si/1043031549) je bilo izpostavljeno, da je pred kratkim dobil slovensko državljanstvo, »ker je na srečo ministrica za kulturo Asta Vrečko uporabila inštitut izredne naturalizacije za njegove zasluge«.

Ob tem je Injac povedal: »Dobil sem enakost, na isti upravni enoti, kjer so me leta diskriminirali, me odpošiljali, me je zdaj pričakala prijazna gospa z besedami: »Dobrodošli!«. Me popeljala v sobo, kjer sem prisegel in nato so mi v eni uri uredili vse, kar sem potreboval, brez stalnega prebivališča sem dobil potni list, s srbskim naslovom, s katerega sem odšel pred 25 leti. Uslužbenci so postali prijetni ljudje.«

Zakonska možnost izredne naturalizacije omogoča pridobitev slovenskega državljanstva posamezniku, vendar le, če ta prinaša državi koristi na določenem področju družbenega življenja: znanstvenem, gospodarskem, kulturnem, nacionalnem ali podobnih. Za pridobitev veljajo lažji pogoji, saj mora posameznik dokazati, da v Sloveniji dejansko biva najmanj eno leto in ima urejen status tujca.

Glede na navedeno me zanima:

1. Na podlagi česa ste se odločili, da za gospoda Gorana Injaca uporabite inštitut izredne naturalizacije?

2. Se vam zdi primerno, da je na čelu slovenske kulturne ustanove (že od leta 2015) posameznik, ki ne želi govoriti slovensko in kritizira Slovenijo?

Spletno uredništvo
Vir: SDS