Iz največje opozicijske stranke SDS je prišlo alarmantno sporočilo za javnost. Po njihovo vse kaže na to, da aktualna vlada misli, da v Sloveniji vladajo izredne razmere.

Kot so v SDS zapisali, se ta teden ponovno kaže, da v Sloveniji, vsaj kar se koalicije tiče, vlada izredno stanje. “Iz danes na jutri se sklicujejo izredne seje, zakoni se sprejemajo po nujnih postopkih. Kot da v Sloveniji vladajo izredne razmere.

Včeraj je kolegij predsednice Državnega zbora spet sklenil, da bodo po nujnem postopku obravnavali vladni predlog zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev, kakor tudi vladni predlog novele zakona o državni upravi. Državni zbor bo oba predloga obravnaval na izredni seji v petek in sicer po nujnem postopku.

Takšno ravnanje onemogoča delo opozicije, ki v svojem bistvu predstavlja tisti del državljanov, ki ni volil vladnih strank.

Opozicijski poslanci nismo poslanci, ki vnaprej nasprotujemo vsem vladnim predlogom, pač pa je naše delo, da preučimo vsa gradiva, ki jih v proceduro vlagajo vladajoči, o njih izoblikujemo mnenje, predlagamo dopolnitve, ponudimo alternative”, še dodajajo SDS.

Če so seje matičnih delovnih teles, kjer je največ prostora in časa za parlamentarizem, sklicane le 24 ur ali celo manj pred samo sejo, je jasno, da ima opozicija za kakovostno vsebinsko pripravo na sejo, sploh pa za dodatne predloge in dopolnitve izjemno malo časa, kar je tako neresno kot tudi nespoštljivo.

V času prejšnje vlade, ko so se sprejemali protikoronski paketi, so bila usta predstavnikov koalicije KUL polna besed o tem, kako se na sprejemanje zakonodaje, ki je Slovencem pomagala prebroditi krizne čase, ko je bil nujni postopek tudi utemeljen, nimajo časa ustrezno pripraviti. Govorili so o tem, kako je zakone treba sprejemati drugače.

Kaj je drugače danes?Danes se zakoni z lahkoto sprejemajo po nujnih postopkih, celo z njihovo zlorabo, delo opozicije se poskuša onemogočiti, drugače pa je to, da v Sloveniji danes kriznih razmer, zaradi česar bi bila ogrožena življenja ljudi in zaradi česar bi se s sprejemanjem zakonodaje mudilo, za razliko od takrat ni” so še dodali.

Kot so na koncu še zapisali, je “drugače kot dve leti nazaj je tudi to, da se v sedanji opoziciji zavedamo, da državljani od vseh nas pričakujejo, da stopimo skupaj in sprejemamo dobre odločitve za vse.”

Ob tem ne gre pozabiti dejstva, da so v Državnem zboru od prevzema oblasti s strani aktualne oblasti imeli zgolj in samo 5 rednih sej in kar 29 izrednih sej.

Uredništvo, J.V.