Že konec novembra se vsa mesta odenejo v praznično svetlečo podobo. Izjema ni niti Ljubljana, ki že več kot 20 let žari v istih svetlečih okraskih.

Poleg svetlečih okraskov in velikih okrašenih jelk ali smrek, so povsod v krščanskem svetu, kamor spada tudi Slovenija, tudi adventni venčki na vidnem in frekventnem mestu, kjer se zadržuje veliko število obiskovalcev, predvsem turistov.

Povsod v bližnjih državah in mestih imajo adventne sejme z značilno gostinsko in turistično ponudbo. Krščanski svet se v tem času pripravlja in praznuje prihod odrešenika.

Kako pa je v Ljubljani?

V Ljubljani pa nimamo adventnega sejma. Kaj pa potem imamo?
Na svetniško vprašanje in pobudo mestne svetnice Darinke Kovačič (SDS) zakaj v Ljubljani nimamo adventnega sejma in adventnega venčka na vidnem mestu, na primer pred Magistratom, je s strani Kabineta župana prišel sledeč odgovor.

V Ljubljani že vrsto let organizirajo prireditve pod blagovno znamko »December v Ljubljani«, s katero si gradijo prepoznavnost izven naših meja.

December v Ljubljani sodi med prireditve, ki v središče mesta privabi veliko število ljudi in poskrbi za njegov živahen utrip. Temu pripomore tudi praznični sejem, ki ga spremlja ponudba v gostinskih hišicah, ki traja vse do začetka januarja. Decembrske prireditve se začnejo s prižigom luči in odprtjem prazničnega sejma.
Praznične luči že tradicionalno prižgejo v petek pred prvo adventno nedeljo. S tem pokažejo, da ne pozabijo (tudi) na advent.
Želijo, da praznični sejem še pridobi na prepoznavnosti, zato ne razmišljajo o spremembi imena.

To je odgovor, ki se izogiba resničnemu razlogu, zakaj nimamo v Ljubljani adventnega sejma in adventnega venčka na vidnem mestu, če sploh je na kakšnem mestnem zemljišču. Zanimivo bi pa bilo vedeti od kdaj je ta blagovna znamka registrirana in vpisana v register blagovnih znamk.

Spletno uredništvo
Avtorica zapisa Darinka Kovačič, Mestna svetnica SDS
Naslovna fotografija advent v Zagrebu, arhiv