“Ali bo vedno več Slovencev začelo odhajati po nakupe čez mejo? Saj so cene v Sloveniji za enake izdelke na splošno višje kot v Avstriji in Italiji,” se sprašuje poslanka SDS Anja Bah Žibert.

Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado Republike Slovenije naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi z vse hujšo draginjo v Sloveniji.

“Spoštovani, še v petek, 23. decembra 2022, je predsednik Vlade dr. Robert Golob na slovesnosti ob Dnevu samostojnosti in enotnosti v svojem govoru zagotavljal, da je slovenska vlada glede energetske in prehranske krize odločno in učinkovito ukrepala na vseh nivojih. Da je zajezila cene. Da je zvišala otroške dodatke, plače in pokojnine. Da nam naš odziv na energetsko in prehransko krizo v Evropi zavidajo. In da naš odziv velja za enega najuspešnejših odzivov v celotni Evropi.

Takoj zatem pa so med vikendom mediji v Sloveniji, Avstriji in Italiji preverili v trgovinah cene prehranskih in drugih izdelkov ter ugotovili, da so cene v Sloveniji za enake izdelke na splošno višje kot v Avstriji in Italiji. Pri tem gre poudariti, da ne gre za primerjavo cen živil osnovne košarice, temveč se primerjava nanaša na popolnoma enake izdelke in enako količino, ki se jih da kupiti v vseh treh državah.

Foto: Twitter

Najnižjo razliko tako opazimo pri kilogramu čokoladnega namaza Nutella, kjer je cena namaza v Sloveniji za 10,82% višja od najnižje cene (Avstrija), največjo pa pri balzamičnem kisu Ponti, 500 ml, kjer je cena v Sloveniji višja za 142,14% glede na ceno enakega izdelka v Italiji. V povprečju pa so cene izdelkov, ki so jih mediji primerjali,  v Sloveniji višje za skoraj 60% kot so cene popolnoma enakih izdelkov v Avstriji ali Italiji.

Če pa pogledamo cene izdelkov še v luči povprečnih neto plač v omenjenih državah, ki so po podatkih objavljenih v mesecu avgustu na povezavi: https://cekin.si/zaposlitev/zaposleni/povprecne-neto-place-v-sosednjih-drzavah.html v Avstriji 2.810 evrov, v Italiji 1.996 evrov in v Sloveniji 1.227 evrov neto, pa je draginja v Sloveniji ogromna, cene pa se nikakor ne morejo primerjati s cenami v sosednjih dveh državah.

Zato tudi predsednica Trgovinske zbornice Slovenija Mariča Lah te dni opozarja, da bi zaradi draginje lahko po novem letu po nakupih čez mejo odhajalo vse več Slovencev. »Odvisno je od tega, kakšna bo dokončna odločitev vlade kar se tiče podražitev cen električne energije za gospodarstvo. Če rešitev ne bo ugodnejša, kot je danes, bi lahko prav visoke cene elektrike cene živil v Sloveniji januarja potisnile navzgor, to pa bi lahko pomenilo odliv kupne moči v sosednje države.«

Zato me zanima: 1. Kako razlagate višje cene v Sloveniji popolnoma enakih izdelkov kot v sosednjih dveh državah? Še posebno, če gre za slovenski izdelek?

2.Ali bo Vlada RS ukrepala, da ne bo prišlo do nadaljnjih podražitev prehranskih in drugih proizvodov v trgovinah (higienska kozmetika, čistila, ipd.)? Če ne, zakaj ne? Če da, kdaj bo ukrepala, da ne bo prepozno, in katere ukrepe za blažitev oziroma preprečitev draginje namerava sprejeti?

3. Na podlagi česa ocenjujete, da nam v Evropi zavidajo naš odziv na energetsko in prehransko krizo, saj kot je bilo zgoraj ugotovljeno, so cene prehranskih izdelkov in drugih izdelkov v sosednjih državah bistveno nižje kot pri nas, upoštevajoč tudi kupno moč naših državljanov.”

T. C.