Vir: Vlada RS (Twitter)

V torek je bilo v Sloveniji opravljenih 7.515 testov na okužbo z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je bil 29,5 odstoten, je prek Twitterja sporočil minister za zdravje Tomaž Gantar. Zapisal je tudi, da glede na to, da okužbe upadajo prepočasi, bi bilo za krajši čas smiselno ukrepe še bolj zaostriti.

 

Minister Gantar je že v preteklih dneh predlagal še strožje ukrepe. Glede na epidemiološko sliko meni, da bi za 14 dni morali omejiti nenujne dejavnosti. Predvsem pa poudarja, da v tem času ne bi smeli sproščati ukrepov. Gantar meni, da je iz njegovega stališča dolžan predlagati ukrepe, saj je odgovoren za zdravje državljank in državljanov.

Kot še pravi, predlog, ki ga je podal nima nobenega političnega ozadja, temveč je nastal zaradi mnenja strokovne skupine. “Predlog, ki sem ga podal predsedniku vlade nima nobene politične konotacije. Podal sem ga na podlagi mnenja strokovne skupine. Sproščanje ukrepov bi bilo glede na trenutno stanje preuranjeno. Žal mi je za vse tiste, ki imajo zaradi ukrepov težave, vendar so žal nujni. Tega ne počnemo le v Sloveniji,” je obrazložil.

Na njegov predlog se je odzval tudi minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in opomnil, da je kriza tako zdravstvena kot gospodarska, zato so nujni kompromisi. Vlada bo o vseh predlogih ukrepov razpravljala in odločala na četrtkovi seji vlade.

T. C.