16. oktobra obeležujemo evropski in svetovni dan oživljanja, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o pomenu in temeljnih postopkih oživljanja ob srčnem zastoju. Ob tej priložnosti bodo od 12. do 16. oktobra 2024 potekali številni tečaji in predstavitve oživljanja.

V Sloveniji doživi srčni zastoj več kot 1500 oseb na leto oziroma 3-5 oseb na dan, od tega se kar 60 % srčnih zastojev zgodi doma. Raziskave so pokazale, da k preživetju največ prispevajo očividci, ki znajo pravilno ukrepati v prvih 5 minutah. V prvih kritičnih minutah so očividci pogosto edini prisotni, zato je njihovo hitro in pravilno ukrepanje ključno za preživetje osebe, ki je doživela srčni zastoj.

Zato vabljeni na katerega od tečajev oziroma prikazov oživljanja, ki bodo potekali te dni. Točne termine najdete tukaj.

Eva Pogačar dr. med., predsednica Strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije pojasnjuje tri enostavne korake oživljanja: ”Prvi korak je prepoznavanje srčnega zastoja – oseba se ne odziva in ne diha. V takšnem primeru takoj pokličemo številko 112 in dispečerji bodo pomagali z navodili, kako oživljati in kje je najbližji defibrilator (AED). Nemudoma začnemo s stisi prsnega koša, ki ga izvajamo na sredini prsnega koša z globino od 5 do 6 centimetrov in s frekvenco 100 stisov na minuto. To počnemo do prihoda reševalcev oz. če je le mogoče tudi s pomočjo defibrilatorja. Za uporabo le-tega so nam v pomoč slikovna in zvočna navodila defibrilatorja, pomagajo pa nam lahko tudi dispečerji na telefonski številki 112.

V Mestni občini Ljubljana deluje v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana Simulacijski izobraževalni center (SIM center), ki kot učni center zagotavlja izvajanje naprednih simulacij v zdravstvu z najsodobnejšo opremo. V okviru izobraževanj izvajajo številne programe in delavnice glede temeljnih postopkov oživljanja za odrasle, zaposlene, strokovne delavce v šolah in vrtcih, gasilce, civilno zaščito, policiste, redarje, učence, dijake, študente… Usposabljanj se lahko udeležijo tako posamezniki kot skupine, več o SIM centru izveste na tej povezavi.

Spletno uredništvo