Slovenska delegacija Evropske ljudske stranke (ELS) pozdravlja in izraža podporo poročilu o uporabi Solidarnostnega sklada Evropske unije, ki zagotavlja nujno pomoč prizadetim regijam v Italiji, Sloveniji, Avstriji, Grčiji in Franciji po šestih uničujočih naravnih nesrečah v letu 2023. Solidarnostni mehanizem je primer evropske solidarnosti z državljani in regijami, ki so utrpele hude posledice teh katastrof.

Naravne nesreče, kot so poplave, požari in suše, postajajo vse pogostejše in intenzivnejše. Zato slovenska delegacija ELS podpira povečanje sredstev Solidarnostnega sklada, da bi omogočili hitrejši in učinkovitejši odziv na prihodnje krize.

Romana Tomc je v imenu celotne delegacije povedala: “Širitev proračuna sklada je nujna, saj bo le tako mogoče prilagoditi sredstva naraščajočim potrebam, ki jih prinašajo vse pogostejše naravne nesreče. Ključna je pravočasna sprostitev sredstev in poenostavitev postopkov za njihovo dodeljevanje, saj le s tem lahko preprečimo dodatne zamude pri obnovi prizadetih območij.”

V primeru Slovenije se je evropska solidarnost znova izkazala za neprecenljivo, saj je država prejela občutna finančna sredstva iz sklada. Ključno je, da so ta sredstva namensko porabljena za obnovo, pomoč prizadetim ter okrepitev preventivnih ukrepov, da bi se podobnim nesrečam v prihodnje čim bolje zoperstavili. Slovenska delegacija ELS zato od Vlade Republike Slovenije pričakuje, da bodo dodeljena sredstva kar najhitreje in učinkovito dosegla najbolj prizadete prebivalce ter lokalne skupnosti.

Spletno uredništvo
Vir: evropska poslanka Romana Tomc