Evropski poslanec dr. Milan Zver je v tem tednu sodeloval v razpravi, ki jo je Evropski parlament opravil glede stopnjevanja nasilja na Bližnjem vzhodu in glede razmer v Libanonu.

Kot je povedal poslanec, mineva leto dni od vojne, ko je Hamas začel napadati Izrael, današnja vojna s Hezbolahom v Libanonu pa je le ena od posledic tega napada. »Spomnimo se, v zadnjem letu je na Izrael priletelo 13.200 raket iz Gaze, 12.400 raket iz Libanona, 4.000 iz Irana, od tega več kot pol balističnih, 180 iz Jemna in 160 iz Sirije in po vsem tem nekateri pravite, da je Izrael agresor,« je dejal poslanec. Po njegovih besedah je pravi, resnični agresor iranski režim. »Iranski režim spodbuja teroristične vojne operacije v regiji in širše,« je poudaril poslanec.

Izpostavil je, da je bil mehek pristop Josepa Borrella do Irana napačen. Poslanec dr. Zver je prepričan, da mora EU storiti troje: »obnoviti sankcije proti iranskemu režimu, iransko revolucionarno gardo (IRGC) postaviti na spisek terorističnih organizacij in podpirati iransko opozicijo, na primer NCRI, ki jo vodi Maryam Rajavi in njenih 10 točk za prenovo Irana.«

»Le tako lahko dosežemo, da bo regija končno ponovno stabilna, če pride do demokracije v Iranu,« je poudaril poslanec.

Spletno uredništvo