23. september je dan ekološkega kmetijstva EU in ta dan v Ljubljani obeležujemo tudi z dogodkom E’ko dobro, dan ekološkega kmetijstva, Ekološki dan Evropske unije, ki poteka na Gospodarskem razstavišču.

Ekološko kmetijstvo predstavlja temelj trajnostnega razvoja, saj zmanjšuje negativne vplive na okolje, hkrati pa ohranja in izboljšuje kakovost tal, vode in zraka. Poleg tega spodbuja biotsko raznovrstnost in skrb za dobrobit živali.

Eko dan na Gospodarskem razstavišču

eko tržnica

Na Gospodarskem razstavišču bo ves dan potekal pester program, svojo dejavnost bo predstavljalo okoli 20 ekoloških kmetij, obiskovalci se bodo med drugim lahko preizkusili tudi v poznavanju ekološkega kmetovanja in načinih zmanjševanja odpadkov. V okviru dogodka bo potekala tudi prva eko tržnica, na kateri so organizatorji povezali pridelovalce in ponudnike ekoloških izdelkov iz cele Slovenije ter jim omogočili, da svoje izdelke in prakse predstavijo širši javnosti.

Zeleno zaledje Ljubljane

Na Mestni občini Ljubljana se zavedajo pomena ekološkega kmetijstva za kakovostno lokalno oskrbo s hrano. V zelenem zaledju Ljubljane deluje kar 36 ekoloških kmetij, ki skrbijo za oskrbo mesta z ekološko pridelanim sadjem in zelenjavo. Razvoj kmetijstva ter ohranjanje podeželja na Mestni občini Ljubljana spodbujajo tudi tako, da temu področju namenjamo znatna sredstva, v letu 2025 kar 453.000 evrov.

Dan ekološkega kmetijstva EU

Ekološki dan EU je bil razglašen leta 2021 in je namenjen razmisleku o izzivih in priložnostih, povezanih z ekološkim kmetovanjem, ter ozaveščanju javnosti o prednostih, ki jih prinaša prehod na to obliko pridelave hrane – od zmanjševanja ogljičnega odtisa do zagotavljanja kakovostnih živil.

Spletno uredništvo, vir: MOL