Vir: Pixabay

Policijska uprava Ljubljana je bila 30. januarja 2021, nekaj pred 4. uro obveščena o ropu v župnišču na območju Logatca. Ugotovljeno je bilo, da so se osumljenci, ki so bili maskirani, gibali okoli župnišča, eden izmed njih pa je vlomil skozi okno in tako vstopil v župnišče. Oškodovanec je slišal ropot, ko pa je odprl vhodna vrata, sta ga napadla dva osumljenca in ga potisnila nazaj v župnišče. Pridružil se jima je še tretji storilec, ki je bil že v objektu. Oškodovanca so pričeli pretepati in mu groziti ter od njega zahtevali denar. Po pregledu prostorov so osumljenci oškodovanca zvezali, nato pa skupaj še z dvema osumljencema, ki sta bila zunaj objekta, pobegnili. Odtujili so več tisoč evrov gotovine in nakit. Po dejanju se je oškodovanec rešil in o tem obvestil policijo, pri dejanju pa ni zadobil hujših poškodb, zdravniško pomoč pa je odklonil.

Vsem osumljencem je bila odvzeta prostost

Policisti so takoj po obvestilu o ropu pričeli z intenzivnim iskanjem osumljencev in pregledom terena. Kmalu po obvestilu so policisti opazili sumljivo vozilo, za katerega je bilo znano, da ga storilci uporabljajo za izvrševanje tovrstnih kaznivih dejanj. Ta podatek je bil znan iz preteklih preiskav kaznivih dejanj.

Vozilo so policisti ustavili, v njem pa so se nahajali 46, 42, 40, 22 in 18-letni osumljenci, vsi z območja Novega mesta. Vsem je bila odvzeta prostost in odrejeno pridržanje. V nadaljevanju so bili v okviru zbiranja obvestil in izvedbe preiskovalnih dejanj najdeni tudi predmeti, ki so izvirali iz opisanega kaznivega dejanja. Osumljenci so bili 31. januarja 2021 privedeni k preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zanje najprej odredila sodno pridržanje, kasneje pa pripor.

Intenzivna kriminalistična preiskava

Konec leta 2020 in v letu 2021 so policisti na širšem območju v Policijske uprave Ljubljana zaznali gostitve vlomov v župnišča. Za odkritje in prijetje osumljencev je potekala intenzivna kriminalistična preiskava, kjer je bilo ugotovljeno, da je prej navedeni 40-letni osumljenec utemeljeno osumljen tudi kaznivega dejanja ropa v župnišču v Višnji Gori, ki ga je izvršil 24. decembra 2020 okoli 1.00 ure v sostorilstvu s 24-letnim osumljencem, prav tako doma z območja Novega mesta in s še enim, zaenkrat še neidentificiranim osumljencem. Po dejanju se je oškodovanec rešil in o tem obvestil policijo, v dogodku pa je bil lažje poškodovan.

Župnika pretepli in zvezali

Na podlagi zbranih obvestil in forenzičnih dokazov je bilo ugotovljeno, da so 40-letni, 24-letni in še neidentificirani osumljenec skozi vrata župnišča vlomili v notranjost. Pri pregledovanju notranjosti in iskanju vrednejših predmetov so vstopili tudi v sobo, v kateri se je nahajal oškodovanec. Takoj ob vstopu v sobo so ga pričeli pretepati, vseskozi so mu grozili in hkrati zahtevali, da jim izroči denar in zlatnino. Po pregledu prostorov so osumljenci tudi v tem primeru oškodovanca zvezali, nato pa s kraja dejanja pobegnili. Odtujili so več 100 evrov denarja, ročni uri in druge osebne predmete oškodovanca.

4. februarja 2021 je bila 24-letnemu osumljencu odvzeta prostost in odrejeno pridržanje (40-letni osumljenec se je že nahajal v priporu zaradi ropa 30. 1. 2021). Po vseh zbranih obvestilih in izvedenih preiskovalnih dejanjih je bil osumljenec 5. februarja 2021 s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, ki mu je po zaslišanju odredil pripor, so sporočili s PU Ljubljana. 

Za kaznivo dejanje ropa je zagrožena kazen od let zapora. Vsi osumljenci so bili že večkrat obravnavani za premoženjska kazniva dejanja, štirje osumljenci pa tudi večkrat pravnomočno obsojeni. Eden izmed obsojenih je kaznivo dejanje izvršil v času pogojne oz. preizkusne dobe.

T. C.