Življenje v Sloveniji in Ljubljani vse dražje

Foto: Družbena omrežja

Kot kažejo podatki Statističnega urada Republike Slovenije, so se cene v maju 2019 na letni ravni v povprečju višje za 1,4 odstotka.

V primerjavi z majem 2018 so se cene življenjskih potrebščin v maju 2019 v povprečju zvišale za 1,4 odstotka. Povprečna 12-mesečna rast je bila 1,7-odstotna (v istem mesecu prejšnjega leta 1,3-odstotna).

Storitve so se v enem letu podražile v povprečju za 2,8 odstotka, blago pa za 0,8 odstotka. Cene blaga dnevne porabe so se zvišale za 1,6 odstotka, medtem ko so se cene trajnega in poltrajnega blaga znižale za 1,3 odstotka oziroma 0,6 odstotka.

K letni inflaciji so največ prispevale višje cene blaga in storitev iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (oskrba z vodo in razne storitve v zvezi s stanovanjem so se podražile za 7,6 odstotka, električna energija, plin in druga goriva pa za 5,4 odstotka). Spomnimo: samo v Ljubljani je Zoran Janković, poleg ostalih dražjih storitev, ceno oskrbe s pitno vodo s 1. marcem 2019 zvišal za 22 odstotkov, storitev ravnanja z odpadki pa podražil za celih 22 odstotkov.

D. K.