V  preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 722 klicev, od tega 224 klicev za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega  se jih je 51 nanašalo na kriminaliteto, 61 na javni red in mir, ter 89 na prometno varnost.

 

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 18 tatvin, 7 vlomov (v  enem  primeru je ostalo pri poskusu), nasilništvo in 3 primere poškodovanja tuje stvari.

Obravnavali so 21 prometnih nesreč z materialno škodo, 9 nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami  in  nesrečo s hudimi telesnimi poškodbami. Trem večkratnim kršiteljem cestno prometnih predpisov so zasegli vozila.

Zaradi kršitev javnega reda in miru so intervenirali 15 krat na javnem kraju in 3 krat v zasebnem prostoru.

Policisti Policijske uprave Ljubljana so v zadnjih 24 urah obravnavali 3 nezakonite prehode državne meje.

Vlomi:
V okolici Vodic je bilo vlomljeno v hišo, od koder je bil odtujen nakit. Materialna škoda znaša okoli 1000 evrov.
Za Bežigradom je bilo vlomljeno v dve vrtni uti, od koder sta bili odtujeni kosilnici in samokolnica. Materialna škoda znaša okoli 2200 evrov.
V Šiški je bilo vlomljeno v klet, od koder je bilo odtujeno električno kolo S-bike. Materialna škoda znaša okoli 1000 evrov.
V  Preserjah  pri  Radomljah  je  bilo vlomljeno v garažo, od koder je bilo odtujeno kolo Triban. Materialna škoda znaša okoli 700 evrov.
V Mostah je bilo vlomljeno v kovinski zabojnik na igrišču, od koder je bila odtujena kosilnica,  visokotlačni  čistilec  in  zvočnik. Materialna škoda znaša okoli 1000 evrov.

Drzna tatvina:
Včeraj smo bili obveščeni, da je v ponedeljek okoli 10. ure do stanovanjske hiše v Savljah prišel  neznanec, ki se je predstavil kot  delavec telekomunikacijskega  podjetja  in  tako uspel vstopiti v hišo oškodovanke. Pri  tem  jo je zamotil, drug storilec pa je medtem preiskal hišo in iz nje odtujil  gotovino. Po dejanju  sta se s kraja odpeljala. Opis: moški star okoli  25 let, visok med 175 in 180 cm, okroglega obraza in čokate postave, krajših rjavih,  rahlo kodrastih las. Imel je vidno zanemarjeno zobovje in tudi splošen videz, oblečen pa je bil v modre jeans hlače, kratke rokave in športne  copate. Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev storilcev in bodo o ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Policisti  pogosto  obravnavamo  drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo  na  zelo  prefinjen  in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Ker so ljudje, običajno gre za starejše občane, še vedno premalo  previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo.

Občanom svetujemo, naj imajo svoje nenapovedane “obiskovalce” ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore. Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del ipd., jim svetujemo, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog. Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti)  in  na  vozilo,  s  katerim so se te osebe pripeljale (znamko,
barvo, tip in registrske številke vozila).

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko  postajo. Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt). Če želijo ostati anonimni,  pa  lahko  pokličejo  tudi  na anonimno številko policije 080 1200.

Delovna nesreča:
Včeraj okoli 13.30 smo bili obveščeni o delovni nesreči na gradbišču v Selih pri Dobu. Ugotovljeno je bilo, da je delavec z delovnim strojem zapeljal vzvratno in pri tem spregledal drugega delavca, ki je v tistem trenutku stal za njim in trčil v njega. V nesreči se je delavec hudo telesno poškodoval, vendar njegovo življenje ni ogroženo. Policisti vse okoliščine nesreče še preiskujejo in bodo o ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Reševanje v gorah
Letalska policijska enota je s kamniškimi gorskimi reševalci danes že zgodaj zjutraj reševala dve obnemogli pohodnici, ki sta zaradi hudega nočnega neurja obtičali na območju Malih podov ob Turski gori. S ciljem, da prideta na goro, sta turo ponoči začeli v Logarski dolini. Nekaj pred peto uro zjutraj pa ju je zajelo hudo neurje, ki se je razbesnelo nad Slovenijo. Nevihte so bile sicer napovedane. Policijski helikopter je obe nepoškodovani v zahtevnih vremenskih razmerah prepeljal v dolino. Reševanje je oteževal veter. Sredi dneva in popoldne se predvsem po nižinah pričakuje velike toplotne obremenitve. Pozivamo k veliki previdnosti. Pravilno načrtujte ture, ne zanemarite opozoril in upoštevajte možnost neviht, ki so v gorah izredno nevarne in zelo problematične.

Helikopter, reševanje, vir: Policija

Prometna varnost
Včeraj okoli 13. ure so bili policisti obveščeni o prometni nesreči na Tržaški cesti v Ljubljani, v kateri sta bili udeleženi voznica osebnega vozila in peška. Nesrečo je povzročila voznica osebnega vozila, ki je vozila iz smeri Dolgega  mosta  proti  Brezovici  in spregledala peško, ki je že hodila čez prehod za pešce. V trčenju je bila peška huje poškodovana in je bila z reševalnim  vozilom  odpeljana  v  UKC Ljubljana. Po doslej znanih podatkih njeno  življenje ni ogroženo. Policisti nadaljujejo zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti in bodo o vseh ugotovitvah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Včeraj okoli 17. ure se je na Zaloški cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri so bili udeleženi voznika osebnih vozil in motorist. Po do sedaj zbranih obvestilih je do nesreče prišlo, ker je voznica zaradi prekratke varnostne razdalje trčila v motorista, ki se je kot zadnji ustavil v koloni vozil, po trčenju pa ga je skupaj z motorjem odbilo naprej in je trčil še v stoječe vozilo pred njim. Pri tem se je motorist lažje telesno  poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana. V  postopku  je preizkus alkoholiziranosti pri povzročiteljici pokazal 1.20 mg/l alkohola v litru izdihanega zraka. Policisti nadaljujejo zbiranjem obvestil zaradi suma kaznivega dejanja. O vseh ugotovitvah bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Včeraj okoli 15. ure je v Žlebiču prišlo do prometne nesreče, v kateri so bile udeležene tri voznice osebnih vozil. Nesrečo je povzročila voznica, ki je vozila iz smeri Ribnice proti Ortneku in zavila na nasprotno smerno vozišče, kjer je najprej trčila v eno voznico, nato pa še v voznico za njo. Obe udeleženi voznici sta se v nesreči lažje poškodovali. Zoper povzročiteljico sledi prekrškovni postopek.

Včeraj okoli 13. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči v križišču Tivolske  in Dunajske ceste v Ljubljani v kateri sta bila udeležena voznika osebnih  vozil.  Nesrečo  je povzročil voznik osebnega vozila, ki je zaradi vožnje  z  neprilagojeno hitrostjo trčil v voznico pred seboj. V nesreči se je voznica lažje poškodovala. Zoper povzročitelja bo uveden prekrškovni
postopek.

Včeraj okoli 18. ure smo bili obveščeni o prometni nesreči v križišču Podutiške  ulice  in Ulice bratov Babnik v Ljubljani, v kateri sta bila udeležena voznika osebnih vozil.  Nesrečo je  povzročil voznik osebnega vozila, ki je zaradi vožnje z neprilagojeno hitrostjo trčil v voznika pred seboj. V nesreči se je voznik lažje poškodoval. Zoper povzročitelja bo uveden prekrškovni postopek.

Policisti so obravnavali še štiri prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi vozniki enoslednih vozil (2 kolesarja in 2 motorista), ki so se v nesrečah lažje poškodovali. V dveh primerih je bil za nesrečo odgovoren voznik osebnega vozila, v dveh primerih pa motorist oziroma kolesar. Eden izmed kolesarjev je vozil tudi  pod vplivom alkohola (1,11 mg/l). Zoper povzročitelje bo uveden prekrškovni postopek.

Uredništvo