V  preteklih 24 urah je ljubljanski operativno komunikacijski center prejel 646 klicev, 201 za posredovanje v interventnih dogodkih. Od tega se jih je 61 nanašalo  na  kriminaliteto, 59 na javni red in mir, ter 49 na prometno varnost.

 

Policisti so med drugim na področju kriminalitete obravnavali drzno tatvino, 11 tatvin, 4 vlome (v enem primeru je ostalo pri poskusu) in 4 primere poškodovanja tuje stvari.

Pri prometni varnosti so obravnavali 18 prometnih nesreč z materialno škodo, 3 nesreče z lahkimi telesnimi poškodbami in nesrečo, v kateri je bila huje poškodovan voznik e-skiroja. Večkratnemu  kršitelju  cestno prometnih predpisov so zasegli vozilo.

Glede javnega reda in miru so intervenirali 19 krat na javnem kraju in 5 krat v zasebnem prostoru.

Vlomi:
V Šiški je neznani storilec vlomil v klet in odtujil kolo. Lastnika je oškodoval za okoli 450 evrov.
V okolici Domžal je neznani storilec vlomil v klet in odtujil gorsko kolo znamke KTM Myron 29 Elite, svetlo modre barve. Lastnika je oškodoval za okoli 2.000 evrov.
V Mostah je bilo vlomljeno v gradbeni kontejner od koder so odtujili več električnih vodnikov. Povzročili so za okoli 2.000 evrov škode.

Drzna tatvina
Včeraj so bili policisti obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena dopoldan v okolici Polhovega Gradca. Neznani storilec je na domu zamotili oškodovanca s pogovorom o telekomunikacijskih storitev. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili denar in lastnika oškodoval za nekaj tisoč evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom bele barve. Opis enega izmed storilcev:
moški, visok okoli 170 cm, močnejše postave, oblečen v temnejša oblačila, na glavi je nosil kapo s šiltom črne barve ter kirurško masko. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.

POLICIJA SVETUJE:

Drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode,  da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«.  Ob tem pa naj bodo pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. Svojce in znance naprošamo, da o načinu storitve kaznivih dejanj seznanijo starejše osebe, ki so pogosto žrtve teh kaznivih dejanj.

Prometne nesreče:
Včeraj okoli 18. ure se je na Slovenski cesti v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri je bil samoudeležen voznik e-skiroja, ki je zaradi neprilagojene hitrosti padel in se huje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v UBKC Ljubljana, njegovo življenje pa ni ogroženo. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Včeraj okoli 13.30 se je na Jelovškovi ulici v Ljubljani zgodila prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena voznica osebnega vozila in kolesar. Do prometne nesreče je prišlo, ker je voznica  pri vključevanju v promet odvzela prednost kolesarju na kolesarski stezi. Pri tem se je kolesar lažje telesno poškodoval. Policisti vodijo prekrškovni postopek.

Uredništvo