Zakaj Ljubljana ni Dunaj

Foto: ljubljana.si

V Ljubljani bodo podaljšali čas plačljivega parkiranja. Pa ne samo ob delavnikih, ampak tudi ob sobotah. Glede na to, da ljubljanski župan večino idej sune mestu Dunaj, naj mu sporočimo, da morajo uporabniki na tamkajšnjih ulicah (na označenih mestih) parkiranje plačevati od ponedeljka od 9. ure in vse tja do petka do 22. ure. V soboto in nedeljo je parkiranje na Dunaju brezplačno.

Pod Muzejsko četrtjo (Museums Quarter) npr. vas ves dan parkiranja stane 4 evre. Ura parkiranja pod znamenito dunajsko Opero stane 1,8 evra na uro.

No, vrnimo se zunanjim parkirnim mestom. Če zapade sneg, so a počiščena. V Ljubljani običajno kar počakajo, da ga stopi sonce.
Spoštovani prebivalci Ljubljane vsa ta testiranja, kako urediti parkiranje v mestu, plačujejo in potrpežljivo prenašajo nepoznavalcev sistemov, ki ne vedo, kako je treba urediti promet, če imaš opravka z mestom in ne z vasjo.

Vsi so tiho. Ta miselni vzorec je večini Slovencev v glavo vsadil Ivan Cankar, katerega 100-obletnico smrti obeležujemo letos. In to ljubljanski župan, ki ni prav posebej seznanjen s slovensko kulturo, kljub temu predobro ve.

J. P.