Vir: Pixabay

V Sloveniji je bilo v torek na okužbo z novim koronavirusom opravljenih 5.316 PCR testov in potrjenih 1.089 novih okužb, delež pozitivnih je znašal 20,5 odstotka. Opravljenih pa je bilo tudi 22.613 hitrih antigenskih testov. Pozitivni izvidi hitrih testov se preverjajo še s PCR-testi.

 

Podatki Covid-19 Sledilnika kažejo, da je v Sloveniji trenutno 11.298 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 770.

Slovenija se trenutno nahaja v oranžni fazi epidemije. Da bi lahko prešli v rumeno fazo vladnega semaforja sproščanja ukrepov, bi moralo število dnevnih okužb pasti pod 600, števili hospitaliziranih covidnih bolnikov pa bi moralo biti manjše od 500.

Institut Jožef Stefan (IJS) je objavil Projekcije širjenja COVID-19 v Sloveniji in ocenjujejo, da epidemija trenutno stagnira, nakazuje pa se, da morda celo raste. “Zaradi cepljenja rizičnih skupin se število bolnišničnih obravnav predvidoma kljub temu ne bo (močno) povečevalo. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R = 1,0,” so zapisali. 

T. C.