Gripa je zelo nalezljiva in pogosta okužba dihalnih poti. Povzročajo jo virusi, ki prizadenejo nos, grlo in pljuča predstavlja veliko grožnjo za javno zdravje ter ima velik vpliv na obolevnost in umrljivost. Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.

 

Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za ekstremno debele (ITM ≥40). Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe, navajajo na NIJZ.

Ker se virusi gripe stalno spreminjajo je cepivo potrebno pripraviti tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Proti gripi se lahko cepijo vsi, ki so starejši od šestih mesecev. Za osebe, ki spadajo v skupino ogroženih pa je po novem cepljenje brezplačno. 

D. S.