Mestni redarji so pomagali pri oživljanju moškega, ki se je v četrtek, 21. decembra 2023, zgrudil na Mestnem trgu.

Reševalna postaja Ljubljana je v dopoldanskih urah obvestila Center za operativno komunikacijo Mestnega redarstva o nezavestni osebi na Mestnem trgu. Mestno redarstvo je takoj aktiviralo vse razpoložljive patrulje, ki so bile v neposredni bližini. Prva izmed njih je do ponesrečenca prispela v nekaj minutah. Mestni redar je ugotovil, da oseba nima srčnega utripa zato je takoj začel izvajati postopek oživljanja – masažo srca, drugi član patrulje pa je pripravil defibrilator, ki je nameščen v službenem vozilu Mestnega redarstva. V tem času so na kraj prispeli tudi reševalci Reševalne postaje Ljubljana. Med oživljanjem je ponesrečenec je prišel k zavesti, nato pa so njegovo oskrbo prevzeli reševalci.

Redarji in reševalci so skupaj zagotovili celovito pomoč, pri tem pa naj poudarimo, da so vsi mestni redarji usposobljeni za nudenje prve pomoči, saj se redno usposabljajo v SIM Centru ZD Ljubljana, poleg tega so vsa patruljna vozila opremljena z defibrilatorjem in ostalo opremo za nudenje prve pomoči.

Omenjena akcija je bila izvedena na podlagi Protokola o medsebojnem sodelovanju med Mestnim redarstvom Ljubljana in Reševalno postajo Ljubljana ter vzpostavljeno neposredno komunikacijo med obema komunikacijskima centroma ter dokazuje predanost in pripravljenost sodelavcev Mestnega redarstva na reševanje tovrstnih nujnih situacij v mestu, ko ljudje potrebujejo pomoč.

Spletno uredništvo
Vir: MOL