Vsaka sveča na adventnem vencu ima svoj pomen

Foto: Pinterest

Danes je prva adventna nedelja. Beseda “advent” pomeni “prihod”. Za kristjane se prvo adventno nedeljo začenja čas pričakovanja in priprave na božič, praznik Jezusovega rojstva. V tem času naj bi se verniki notranje obogatili in pripravili na enega največjih krščanskih praznikov. Po katoliškem koledarju se advent začne na četrto nedeljo pred božičem. To je nedelja med 27. novembrom in 3. decembrom. Adventni čas se konča po četrti adventni nedelji na sveti večer, večer pred božičem.

 

Tipičen simbol adventa je adventni venec s štirimi svečami, ki pa je razširjen tudi med neverujočimi. Sestavljen iz zimzelenega rastlinja, krasijo ga štiri sveče. Prvo adventno nedeljo prižgemo prvo, nato vsako naslednjo nedeljo še eno dodatno. Vsaka sveča na adventnem venčku pa ima svoj pomen: Prva sveča simbolizira pričakovanje ali upanje, druga sveča simbolizira mir, tretja sveča simbolizira veselje, četrta sveča predstavlja ljubezen.

V zadnjem času se uveljavlja tudi adventni koledar za otroke. Tak koledar je po navadi poslikan z motivi Jezusovega rojstva in ima predalček za vsak dan od začetka adventa do božiča. V predalčkih so običajno drobna darilca in sladkarije. Tudi nekristjani otrokom radi kupijo adventni koledar, le da je v tem primeru po navadi okrašen z drugačnimi motivi (Božiček, jelenček Rudolf ipd.).

D. S.