Ljubljana, vlada. Novinarska konferenca po seji vlade. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

V stranki SDS so vložili prvo interpelacijo, in sicer o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar. Med drugim ji očitajo zlorabo funkcije, zavajanje javnosti glede migracij in opustitev dolžnostnih ravnanj.

Poslanska skupina SDS je danes vložila interpelacijo proti ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar. Branko Grims na novinarski konferenci predstavil razloge, zaradi katerih so se odločili za interpelacijo.

Grims je med razlogi navedel zlorabo funkcije za zavajanje javnosti v zvezi z migracijami ter odstranitvijo ograje na južni državni meji, poleg tega pa ministrici v stranki SDS očitajo še nedosledno izvajanje zakonov, malomarno opravljanje dela in opustitev dolžnostnih dejanj. Kot je sklenil Grims, zaradi vsega tega Bobnar ne uživa več zaupanja.

V SDS so že dalj časa kritični do odločitve o odstranitvi ograje na meji. Bobnarjeva naj bi po njihovem mnenju zavestno odpirala meje tujcem, ki v državo vstopajo nezakonito, ter tako izpostavljala državljane nevarnostim. Po njihovi oceni so se ravno zaradi začetka odstranjevanja žice povečali nezakoniti prestopi meje.

Med drugim Bobnarjevi očitajo zavajanje javnosti v zvezi z enačenjem beguncev z ilegalnimi migranti.

Ministrica je te očitke že večkrat zavrnila kot politične manipulacije. Odstranitev žice na meji − do zdaj so odstranili okoli štiri kilometre − so sicer podprli tudi nekateri župani obmejnih občin. Dejala je tudi, da se interpelacije ne boji.

T. C.