Foto: Pixabay

Vlada se je na dopisni seji odločila za vnovično začasno regulacijo cen pogonskih goriv, le ta pa naj bi začela veljati dan po objavi v uradnem listu, najverjetneje že z jutrišnjim dnem. Uredba je bila danes objavljena v uradnem listu in bo začela veljati v sredo. 

Vlada je na dopisni seji določila najvišjo maloprodajno ceno 95-oktanskega bencina pri 1,56 evra za liter, najvišjo veleprodajno ceno pa pri 1,54 evra.

Pri gospodarskem ministrstvu so v utemeljitvi zapisali, da se je vlada za vnovično začasno regulacijo obeh najbolj prodajanih pogonskih goriv odločila zaradi utemeljenega pričakovanja novih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih cenovnih nihanj v povezavi z napovedjo o embargu EU na uvoz ruske nafte.

Z ukrepom želi vlada, kot navaja ministrstvo, stabilizirati trg in cene obeh goriv v korist gospodarstva in potrošnikov.

Predsednik vlade Janez Janša je pred tem na Twitterju zapisal, da bo vlada zmedo še danes uredila. 

Omejitev cen bo veljala tri mesece, do vključno 10. avgusta

V predlogu uredbe o določitvi cen določenih naftnih derivatov je navedeno, da bodo nove cene začele veljati dan po objavi v uradnem listu, ki bo očitno še danes, veljale pa bodo tri mesece, to je do vključno 10. avgusta.

T. C.