Slovenska koalicija je v torek s kršenjem procedure, ki je mati vladavine prava, priznala državo Palestino.

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je namreč dejala, da “ne bo dovolila spoštovanja poslovnika DZ-ja”. Kaj to pravzaprav s pravnega vidika pomeni, ali je mogoče sklep o priznanju Palestine izpodbijati in ali je levica izvedla ustavni udar je medij Nova24TV vprašal vrhovnega in nekdanjega ustavnega sodnika Jana Zobca.

Pravi, da gre za zelo hudo kršitev vladavine prava, ki je lahko predmet izpodbijanja zaradi kršitve procedure. Meni še, da bi se na takšno spodkopavanje vladavine prava morala odzvati tudi Evropska komisija, saj takšna ravnanja načenjajo tudi Evropsko unijo. 

Glede na resnost včerajšnjih dogodkov pa je evropski poslanec dr. Milan Zver nemudoma pisal pismo Evropski komisiji in pozval podpredsednico Evropske komisije Vero Jourovo in komisarja za pravosodje Didiera Reyndersa, da takoj ukrepata in zagotovita spoštovanje načela pravne države v Sloveniji.

Prav je, da so o včerajšnjem napadu na demokracijo obveščeni tudi tisti, ki bojda ocenjujejo vladavino prava in stanje demokracije v državah članicah EU,” je ob tem dodal dr. Zver.