Stavka zdravnikov in zobozdravnikov se je prevesila v tretji teden. Gre za stanje, ki si ga ne želijo niti zdravniki niti pacienti. Je pa ob tem skrb vzbujajoča pozicija Vlade Republike Slovenije in ministrice za zdravje dr. Valentine Prevolnik Rupel, ki nosita odgovornost za stavko.

Poslanka Slovenske demokratske stranke Anja Bah Žibert je na vlado naslovila pisno poslansko pobudo v zvezi s čimprejšnjim dogovorom vlade in zdravnikov.

Celotno poslansko pobudo objavljamo v nadaljevanju.

Stavka zdravnikov in zobozdravnikov se je prevesila v tretji teden. Gre za stanje, ki si ga ne želijo niti zdravniki niti pacienti. Je pa ob tem skrb vzbujajoča pozicija Vlade Republike Slovenije in ministrice za zdravje dr. Valentine Prevolnik Rupel. Vi in izključno vi nosite odgovornost za stavko, saj se ne držite lastnih podpisanih zavez, ki ste jih pred letom dni dali zdravnikom. K spoštovanju pravne države in izpolnitvi podpisanega dogovora s Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikom Slovenije Fides iz leta 2023 vas poziva tudi Slovensko zdravniško društvo. Vaša naloga je, da oblikujete pogajalsko skupino, ki bo imela mandat za razrešitev stavkovnih zahtev.

V času stavke se pojavlja tudi vse več pavšalnih in lažnih navedb glede zdravnikov, priča smo celo sovražnemu govoru. Slednjega se je poslužila tudi predsednica strateškega sveta za njegovo preprečevanje, imenovana na predlog predsednika vlade. Takšno neodgovorno in sovražno ravnanje, ki lahko pripelje do nevarnih posledic, kaže na sovražni odnos do tistih, ki zgolj opozarjajo na težko situacijo in nemogoče razmere v zdravstvu. Zato bi moral predsednik vlade, če je njegova namera po preprečevanju resničnega sovražnega govora vsaj malo iskrena, razrešiti predsednico strateškega sveta. V kolikor tega ne stori, bo zgolj potrdil domneve, da gre z dotičnim strateškim svetom za projekt utišanja vseh, ki se z aktualno vlado ne strinjajo.

Menim, da je naloga vlade, še posebej pa ministrice za zdravje, da v času stavke jasno in glasno pove, da zdravstveno osebje ob izbruhu epidemije koronavirusa ni zapustilo sistema in ga ni pustilo na cedilu, da so pomagali ljudem in tvegali svoja življenja ob dejstvu, da jim nihče ni mogel zagotoviti, da v primeru okužbe ne bodo izgubili celo svojega življenja oziroma življenja bližnjih ter da ni denarja, ki bi nadomestilo odločitev zdravstvenega osebja, da gredo zavestno pomagati drugim, kljub temu da ogrožajo svoja življenja.

Glede na vse navedeno na Vlado Republike Slovenije naslavljam pobudo, da z zdravniki čim prej dosežete dogovor in v dobro pacientov končate stavko.

 

Spletno uredništvo
Vir: Slovenska demokratska stranka