Foto: Posnetek zaslona

V oddaji 24ur zvečer je predsednik vlade Robert Golob dejal: “Dve naravni zdravili imamo proti covidu-19, d-vitamin in sonce in morska slana voda. Odlično je, da je val sedaj, ker lahko gremo vsi na morje in se tam pozdravimo, se ne hecam, to je, prosim lepo, čista resnica.”

Okužene osebe, ki bi se morale po Golobovem nasvetu, ki je očitno postal samooklicani infektolog, odpraviti na morje in se tam pozdraviti na soncu in v morski vodi, morajo namreč ostati v izolaciji.

“To pomeni, da ne smete zapuščati doma, omejiti morate stike z ostalimi osebami in dosledno upoštevati priporočila za preprečevanje širjenja bolezni,” piše v navodilih na spletni stran NIJZ. “Izolacija je izjemno pomemben ukrep, ki ga je potrebno dosledno upoštevati. Oseba, ki ji je bila odrejena izolacija, je v bolniškem staležu in je doma najmanj 7 dni od pojava simptomov in znakov bolezni oz. oseba, ki preboleva okužbo brez simptomov, 7 dni od pozitivnega testa za potrditev okužbe s SARS-CoV-2,” NIJZ navaja v navodili za okužene.

Izolacija se lahko sedmi dan prekine z negativnim hitrim testom, če okuženi že 24 ur nima vročine ali bolezenskih znakov, sicer izolacija traja deset dni. Globo za kršitev izolacije ali karantene (ta za stike okuženega ni več predpisana) je določena v zakonu o nalezljivih boleznih in znaša 400 evrov.

Zdravstvena stroka je nad Golobovim nasvetom naravnost zgrožena

“Kot zdravnik sem zgrožen, da to izjavi predsednik vlade,” pa je v odzivu kritično poudaril specializant infektologije Federico V. Potočnik.

 

To je posmehovanje iz zdravja naroda in zanemarjenje odgovornega ravnanja. Vemo namreč, da so tudi te variante virusa smrtne,” je v odzivu kritično poudarila zdravnica dr. Alenka Forte. Kritični pa so tudi na NIJZ in v Zdravniški zbornici Slovenije, ki opozarjajo na pomen zaščitnega obnašanja.

Po prepričanju dr. Alenke Forte je to posmehovanje iz zdravja naroda in zanemarjenje odgovornega ravnanja. “Vemo namreč, da so tudi te variante virusa smrtne. To se mi zdi populističen, ljudem všečen, ne pa skrben in odgovoren odnos do slovenskega prebivalstva,” je Fortejeva dejala glede Golobovega sporočila javnosti.

Infektologinja Bojana Beović je namreč v odzivu za N1 pojasnila, da je sicer res, da je za obrambo pred boleznijo pomembna normalna koncentracija D,  “niso pa to zdravila, ki bi nekoga, ki je že zbolel, pozdravila, kot recimo zdravila, ki delujejo direktno na virus,” je bila jasna.

Premierjev lahkomiseln nasvet pa ni ostal neopažen v tujini. Srbski Kurir je namreč spisal članek z naslovom: “Slovenski premier Golob izzval škandal v državi. Na televiziji je izjavil, da vitamin D, sonce in morje zdravijo koronavirus“.

T. C.