Foto: Twitter

Poslanska skupina SDS je danes v parlamentarni postopek vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu predloga zakona o spremembah zakona o Vladi Republike Slovenije. V SDS namreč menijo, da povišanje števila ministrstev prinaša finančne posledice ter neučinkovito in neoperativno vlado. Po besedah vodje poslancev SDS Danijela Krivca pa želijo vladi omogočiti več časa za razmislek o sestavi vlade.

Po predlogu zakona bi nova vlada imela 19 ministrstev in en vladni urad, kar bo po mnenju novo nastajajoče koalicije, ki jo bodo, kot kaže, sestavljale Gibanje Svoboda, SD in Levica, pripomoglo k večji učinkovitosti in odzivnosti.

Argumenti zakaj bo Slovenija imela največ ministrstev v zgodovini in v bistvu največ od vseh držav v Evropi, namreč ne pijejo vode. Na to je v razpravi opozoril tudi dr. Anže Logar. 

Po njihovem je ustanovitev nujna, ker bodo ministrstva izpolnjevala glavne prioritete nove vlade. Ob tem Logar izpostavi novo ministrstvo Luke Mesca, ki se bo ukvarjalo s participativnim upravljanjem podjetij, socialnim podjetništvom in spodbujanjem ekonomske diplomacije – ker ima ta z vsem tem dolgoletne izkušnje, je karikiral Logar, s čimer je želel povedati, da Mesec nima prav nobenih izkušnje s tega področja.

Logar je izpostavil, da je skušal najti podlage za tovrstno odločitev “in jih nekako ne najdem“. “Zakaj je to ministrstvo ključno za delovanje vlade in zakaj je bilo treba še dva dodatna ministrstva ustanoviti?” je vprašal poslanec in dodal, da takšne situacije, kjer dve stranki lahko udejanjita, za kar se odločita, ni imela še nobena vlada. Ob tem je vprašal največjo stranko Gibanje Svoboda – “kaj bodo naredili tisti, ki imajo največjo politično moč?“

Poslanec Žan Mahnič je koaliciji očital, da ni niti ene države, ki bi imela toliko ministrstev kot mi. Izpostavil je še, da bo novo ministrstvo za solidarno prihodnost v resnici ministrstvo za nevladne organizacije z Metelkove 6. Ministrstvo za kulturo, ki ga je prav tako izsilila Levica, pa bo delilo bajne vsote za tiste brezdelneže, ki so dve leti kolesarili, zaradi česar bo manj za kmetijstvo in delavne ljudi.

T. C.