Foto: Twitter

Včeraj se je na Kongresnem trgu v Ljubljani, na predvečer dneva državnosti,  odvila osrednja državna proslava, katere se je je udeležil slovenski politični vrh, predstavniki različnih državnih institucij, diplomacije in drugih sfer družbenega življenja.

Državno proslavo je močno zasenčil “slavnosten” prihod na prizorišče po rdeči preprogi predsednice Državnega zbora RS Urške Klakočar Zupančič, ob kateri je stala častna četa Slovenske vojske. Klakočar Zupančič se je namreč ob zvoku aplavza ustavila in se obrnila proti ljudem, s tem pa obrnila hrbet gardi Slovenske vojske. Z razprtimi in dvignjenimi rokami je spodbudila h glasnejšemu ploskanju, kot da je nekakšna zvezda na športni ali filmski predstavi. Toda bila je na državni proslavi, kjer velja protokol obnašanja, ki ga je kot predsednica državnega zbora grobo prekršila.

Njena poteza je milo rečeno nenavadna, saj se častni gostje na tovrstnih dogodkih ne ustavljajo. To stori le predsednik države, in sicer v vlogi vrhovnega poveljnika Slovenske vojske med pregledom in poklonom častni četi. Da njeno početje ni priložnosti in funkciji primerno in ni stvar ideologije, temveč osnova spoštovanja naroda in države, je opazil tudi politični poznavalec Martin Nahtigal

T. C.