Foto: Pixabay

Vlada Republike Slovenije je na Twitterju objavila kratek video v katerem pojasnjujejo, kateri so najbolj nevarni kraji za okužbo s covid-19. Najmanjša možnost okužbe naj bi bila na sprehodih v naravi ali doma, največjo možnost okužbe pa predstavljajo obiski nočnih klubov ali raba javnega potniškega prometa.

Kot pojasnjujejo je verjetnost za okužbo:

  • Zelo majhna, če ostanemo doma, se odpravimo na sprehod v naravo, piknik v ožjem družinskem krogu ali pa tek ali kolesarjenje, tako posamično kot v družinskem krogu.
  • Majhna, pri igranju tenisa, badmintona, golfa ali drugih športov, pri katerih je mogoče ohranjati razdaljo in razkuževati površine, ki se jih dotikamo. Majhna možnost okužbe je prav tako pri nakupovanju v trgovinah, če nosimo maske, se izogibamo gneči in upoštevamo razdaljo, površine, ki se jih dotikamo pa se razkužujejo.
  • Srednja, naj bi grozila pri obiskih bolnišnice, urgence, osebnega zdravnika ali zobozdravnika. Enako velja tudi za vožnjo s taksijem, kjer se nevarnost okužbe precej poveča, če vozniki taksijev ne razkužujejo za vsakim potnikom. Kot srednjo možnost okužbe pa izpostavljajo tudi obiske muzejev, gostinski vrtovi in terase.
  • Velika, pri obisku fitnesa, kjer še dodatno nevarnost povzroča vdihovanje in izdihovanje, zaradi česar je večja možnost izločanja virusa. Obis frizerja ali kozmetičnih salonov kjer izziv predstavlja ravno nošenje maske, ter sestanki v zaprtih prostorih ob nerazkuženih površinah, ki se jih dotikamo ter obiski restavracij ali kavarn v zaprtih prostorih. V slednjih naj bi bil izziv nošenje maske in upoštevanje razdalje. Enako naj bi veljalo za udeležbo na verskih obredih.

U. C.