Foto: Posnetek zaslona

Potem ko je Državna volilna komisija slovenki javnosti sporočila napačen seznam novo izvoljenih poslancev, je predsednik DVK Peter Golob napako opravičeval s sklicevanjem na »računalniško napako«.

Štirinajst dni po volitvah in po tem, ko so bili prešteti že prav vsi glasovi, je kot strela z jasnega udarila novica, da je posebna strokovna komisija ob preverjanju rezultatov volitev ugotovila, da je prišlo do napačnih izračunov mandatov poslancev in seznam spremenila s šestimi novimi imeni poslancev.

Predsednik DVK je v soboto v predsedniški palači napako pri izračunu šestih poslancev opravičeval s sklicevanjem na “računalniško napako”, možnost ročnega izračuna mandatov pa zavrnil z navajanjem izjave profesorja matematike, da naj bi za tak izračun potrebovali “nekaj sto ljudi in nekaj mesecev”.

Profesor Fakultete za matematiko pri Univerzi v Ljubljani Andrej Bauer je na Twitterju še isti dan izjavo zanikal. Zapisal je, da nikoli ni govoril o nekaj sto ljudeh ali mesecih.

Popolno amaterstvo DVK-ja in njenega vodja Dušana Vučka, razkriva strokovnjak za volilno pravo Jurij Toplak profesor na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru, ki je na YouTubu objavil video, v katerem je pravilno izračunal mandate v manj kot treh urah. “Vzel sem list papirja, pisalo in enostaven kalkulator ter v manj kot treh urah ročno in pravilno izračunal mandate,” je pojasnil. Ročni izračun mu je vzel manj kot tri ure.

“Predsednik DVK je ljudstvu posredoval nepojmljive neresnice. Niti ni pomembno, ali je postopke izračuna poznal in zavestno zavajal ali pa postopkov in svojega področja dela ne pozna in ne ve, o čem govori,” je dodal Toplak, ki je o volitvah svetoval mednarodnim organizacijam in vladam v 15 državah.

“Volilni komisiji in njenemu vodstvu ne moremo več zaupati, zaupanje pa je nujno za uspešne volitve in da volivci sprejmejo izid volitev za poštenega. Čez nekaj mesecev bodo volitve predsednika republike in lokalne volitve. Slovenija bo potrebovala vodstvo volilnega organa, ki mu lahko zaupa,” je še dejal Toplak, piše Siol.net. 

Preberite tudi:

Tuji mediji pod vprašaj postavljajo pravni ugled morebitne ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan