Praznično dogajanje v Ljubljani se bo začelo v petek, 1. decembra 2023, s tradicionalnim prižigom prazničnih luči in odprtjem prazničnega sejma. Letošnja novoletna okrasitev nosi naslov »Oni smo mi« in poziva k medsebojnemu spoštovanju.

Praznično Ljubljano bo krasilo deset smrek, 89 zelenih dreves in jaslice iz slame. Tradicionalni del decembrskega programa tudi letos vključuje Miklavžev sprevod, Čarobni gozd z ustvarjalnimi otroškimi delavnicami, božični koncert pred Mestno hišo, sprevode dedka Mraza in Ledene kraljice, nastope lajnarjev in predstave uličnih gledališč. Dogajanje bo popestril tudi bogat koncertni program na mestnih trgih, kjer bodo nastopili domači in tuji glasbeniki.

Prižig lučk

Praznične luči bomo že tradicionalno prižgali v petek pred prvo adventno nedeljo, torej 1. decembra, ob 17.15 uri. Po uvodnem kulturnem programu z nastopom otroške pevske skupine Waldorfske osnovne šole bodo obiskovalci na Prešernovem trgu odštevali sekunde do trenutka, ko bo Ljubljana zasijala v praznični podobi.

Novoletna okrasitev s sporočilom medsebojnega spoštovanja

Praznicna osvetlitev 2022. Foto: N. RovanLetošnja novoletna okrasitev nosi naslov »Oni smo mi«. Kot pojasnjuje avtor koncepta okrasitve Urban Modic, nas opominja, da smo tudi mi že jutri lahko begunci, in poziva k medsebojnemu spoštovanju. Tudi osrednji element na Prešernovem trgu, leteči krožnik, ponazarja miroljubno in spoštljivo srečevanje različnih kultur. Številni deli okrasitve prikazujejo raznolikost in ekspanzijo vesolja ter nastanek življenja. Nekatere elemente sestavljajo originalne restavrirane skulpture Vesoljne Ljubljane, tudi nove pa so v veliki meri izdelane iz recikliranih elementov preteklih postavitev ter delov odsluženih javnih svetilk in druge tehnike.

Staro mestno jedro bo okrašeno z več kot 50 kilometri prazničnih lučk, z 850 do 900 svetlobnimi telesi in 48 lampijoni, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa v parku Zvezda. Praznično osvetljena bosta tudi Jakopičevo sprehajališče v Tivoliju in Mestna hiša.

praznicna osvetlitev 2022. Foto: N. Rovan Okrasitev je stala 220.000 evrov, sredstva zanjo so zagotovljena s koncesijsko pogodbo za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave.

Gozdički zelenih dreves in deset smrek

novoletna drevesa. Foto: N. Rovan

Ljubljano bo krasilo deset prazničnih smrek. Osrednja na Prešernovem trgu je visoka 20 metrov, težka 4,5 tone in okrašena s približno desetimi kilometri luči. Mestni občini Ljubljana jo je podaril meščan iz Most. Smreke bodo še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na Ljubljanskem gradu, v atriju Mestne hiše, na Mali ulici pred Mestnim igriščem, na Slovenski cesti na križišču s Trdinovo ulico in na Trgu mladinskih delovnih brigad.
Na več lokacijah bo postavljenih tudi 89 zelenih dreves, ki jih po praznikih vrnemo v naravo. Gozdičke zelenih dreves bodo pomagali okrasiti učenci ljubljanskih osnovnih šol ter članice in člani Dnevnih centrov aktivnosti za starejše Ljubljana. S tem želijo pri Turizmu Ljubljana spodbuditi medgeneracijsko sodelovanje. K okraševanju vabijo tudi prebivalke in prebivalce Ljubljane. Spodbujajo jih, naj uporabijo okraske, ki jih že imajo doma, ne pa kupujejo novih.

Jaslice na Gallusovem nabrežju

Na Gallusovem nabrežju bodo na ogled unikatne jaslice iz slame s figurami v naravi velikosti, ki so ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje. Ogledati si jih bo mogoče od 1. decembra do 7. januarja. Na Ljubljanskem gradu bodo stale lesene jaslice v naravni velikosti, ki bodo na ogled do 2. februarja.

Praznični sejem

praznicna osvetlitev 2022 Foto: N. Rovan
Praznični sejem, ki je ob koncu leta tradicionalno središče družabnega dogajanja v mestu, bomo odprli 1. decembra ob 10. uri. Sejemske hiške z darilnim programom in gostinsko ponudbo bodo stale na Bregu, Cankarjevem in Gallusovem nabrežju, Kongresnem in Prešernovem trgu, Stritarjevi ulici ter na križišču Wolfove ulice in Kongresnega trga.

Hiške z darilnim programom na Bregu bodo odprte od 10. do 21. ure, ob petkih in sobotah uro dlje. Na božični večer in silvestrovo bodo odprte do 18. ure. Gostinske hiške bodo odprte od 10. do 24. ure, z izjemo manjših na Bregu, ki se bodo zapirale uro prej. Na božični večer in zadnji dan leta bodo imele gostinske hiške podaljšan delovni čas, razen manjših na Bregu.
Darilna in gostinska ponudba bosta obiskovalcem na voljo tudi na Pogačarjevem trgu, v sklopu Grajskega decembra pa tudi na dvorišču Ljubljanskega gradu.
V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo gostinski ponudniki na sejmu tudi letos uporabljali trajnostno embalažo iz papirja, kartona ali lesa oziroma biološko razgradljivo embalažo. Vsak bo ponujal vsaj eno jed iz nabora Okusov Ljubljane. Tudi letos smo vse najemnike sejemskih hišk pozvali, naj se odrečejo plastičnim vrečkam in jih nadomestijo s papirnatimi oziroma biorazgradljivimi.

Spletno uredništvo
Vir: MOL, foto: Nik Rovan