V ZZB NOB pozabili na rdečo zvezdo

Foto: Dnevnik

V Zvezi združenj borcev Slovenije se, kot pravijo, zavzemajo za prepoved nacističnih in fašističnih simbolov. Boj proti fašizmu je bojda prva na seznamu njihovih prioritet.

Bege me dejstvo, saj fašizem v svobodni Evropi ne obstaja že več kot 70 let, simboli totalitarnega komunističnega režima pa še evdno vihrajo na vsaki pasji procesiji. Demokratična Evropa je že zdavnaj obsodila vse tri totalitarne režime. Nacizem, fašizem in komunizem. Tega pa seveda ni storila “demokratična” Slovenija.

Foto: Socialna omrežja

Zvezo borcev bi rad spomnil, kaj je zapisalo Ustavno sodišče Republike Slovenije glede poimenovanja Titove ceste v Ljubljani: “Josip Broz – Tito v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim, vsako oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima je protiustavno. Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin.”

Kaj je torej nauk te zgodbe? ZZB NOB naj predvsem sama neha uporabljati simbole totalitarnega režima, kar bi bil prvi korak k spravi. In drugič, označevanje ljudi z nekakšnimi fašisti, nacisti, belčki ipd., samo zato, ker so proti totalitarizmu, je skrajno neprimerno. Če ljubim svojo domovino, sem fašist, če ljubim svojo družino, sem fašist. Takšna je logika me spominja na neko znano osebo iz preteklosti, ki je že pred nekaj desetletji dejala: “Fašisti prihodnosti, bodo sami sebe poimenovali antifašisti.” Kako prav je imel sir Winston.

S. P.