V SDS za zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh

Foto: Pixabay

V številnih medijih so se pojavile lažne in nepreverjene novice, da stranka SDS ne podpira zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh.

 

V poslanski skupini SDS pojasnjujejo, da bodo stališče poslanske skupine do predloga Levice za zaprtje trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh predstavili na današnji seji na prvi obravnavi v DZ. Vlada je medtem ocenila, da predlog Levice v trenutnih razmerah ni primeren za obravnavo in je mnenja, da je socialni dialog najbolj ustrezen način reševanja tovrstnih vprašanj.

Tudi premier Janez Janša je opozoril na pomen socialnega dialoga, na Twitterju je zapisal, da takšnega zakona “ni primerno sprejemati brez predhodne obravnave na Ekonomsko-socialnem svetu“. K temu je dodal, da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, razen nujno potrebnih izjem, dogovorjenih v okviru socialnega dialoga.

SDS je že leta 2003 ob referendumu v zvezi s predlogom Zakona o spremembi zakona o trgovini pozival volivke in volivce, naj glasujejo za, torej za zaprtje trgovin v nedeljo oz. za zakonsko ureditev odpiralnega časa. Poslanci SDS so bili takrat pri sprejemanju zakona preglasovani, zato je obveljala politična usmeritev, ki ščiti svobodo kapitala, ne pa tudi pravice delavcev do nedeljskega počitka. Zato so volivce pozivali, naj s podporo referendumu “popravijo eno od napak vladne politike”. Ker se SDS zavzema za spoštovanje ljudi, izraženih na referendumih, bodo poslanske in poslanci SDS podprli zakon.

T. C.