Ta konec tedna, 21. in 22. oktobra 2023, bo v Ljubljani potekal že 27. Volkswagen ljubljanski maraton, največji mednarodni tekaški dogodek pri nas, na katerem bo teklo več kot 22.500 tekačic in tekačev.

V soboto, 21. oktobra, se bodo na maraton podali lumpiji, šolarji in dijaki, osrednje dogajanje pa bo v nedeljo, 22. oktobra, bo bodo na vrsti teki na 10, 21 in 42 km.

Velik porast prijav

Organizatorji so letos prejeli kar 35 odstotkov več prijav kot lani. Skupaj se je prijavilo 22.500 tekačic in tekačev, od tega nekaj več kot 2000 na 42-kilometrski tek. Maratona se bodo udeležili tudi številni tekači iz tujine, prijavljenih jih je 4.500 iz 68 držav. Za šolske teke je prijavljenih 7640 in dijakov, za lumpi tek pa 1500 otrok.

Brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi

Od četrtka do nedelje, od 19. do 22. oktobra 2023, se lahko tekači, ki vozniku pokažejo voucher, štartno številko ali akreditacijo, z mestnimi avtobusi zapeljejo brezplačno.

Parkiranje in prihod do startnega mesta

Udeležencem maratona svetujejo, naj parkirajo na P+R parkiriščih in se od tam do središča mesta zapeljejo z avtobusi.

V nedeljo med 7. in 9. uro bodo iz parkirišč P+R Stožice, Barje in Dolgi most poleg rednih organizirane tudi posebne linije avtobusov, ki vas bodo pripeljale do Trga OF (P+R Stožice), do Aškerčeve ceste (P+R Barje) in do Zoisove ceste (P+R Dolgi most).
Povratne vožnje med maratonom in po njem bodo mogoče tudi z rednimi linijami, ki bodo vozile po obvoznih trasah do P+R parkirišč Barje, Dolgi most in Stožice. Ostali avtobusi bodo vozili po obvoznih trasah in po razporedu, ki je objavljen na spletni strani LPP.

pogacar
Tadej Pogačar je ambasador ljubljanskega maratona

Garažna hiša Kongresni trg

Garažna hiša bo zaprta v soboto od 10. do 18. ure, v nedeljo pa od 7. do predvidoma 16. ure. V tem času ne bosta možna ne uvoz ne izvoz iz garaže. Vse najemnike in uporabnike garažne hiše prosimo za razumevanje in upoštevanje prepovedi.

Zapore cest

Zaradi maratona bodo zaprti posamezni odseki cest, vse zapore in obvozi so objavljeni na spletni strani Ljubljanskega maratona.

Novosti maratona

Med letošnjimi novostmi naj izpostavimo spremembo lokacije starta, ta bo na ploščadi Ajdovščina (doslej je bil na Slovenski cesti, pri Kongresnem trgu), nekoliko spremenjeno traso tekov na 21 in 42 kilometrov ter novo traso teka na 10 kilometrov.

navijaske tocke

Organizatorji so letos prvič postavili tudi navijaške točke. Ob celotni trasi jih bo kar sedemnajst, na štirih izmed njih pa vas bodo za vztrajnost in glasnost tudi nagradili.

 

Spletno uredništvo
Vir: MOL