V soboto je v Podčetrtku na Evropskem prvenstvu veteranov igrala slovenska himna ob zlati kolajni Kristine Vršič.

Zadnji dan posamičnega Evropskega prvenstva veteranov so naši judoisti osvojili prvo, sedmo in deveto mesto. Kristina Vršič je stopila na najvišjo stopničko kategorije do 52 kilogramov F2, Damjan Fras je v kategoriji nad 100 kilogramov M2 osvojil sedmo mesto in Avgust Vulc je osvojil deveto mesto v kategoriji do 81 kilogramov M2.

Kristina Vršič je imela v kategoriji do 52 kilogramov F2 samo eno nasprotnico. S Čehinjo Poletinovo se je pomerila dvakrat, saj sta zadostovali dve dobljeni medsebojni borbi. V prvi borbi je Kristina skozi celotno borbo prevladovala in odločno si prvo medsebojno zmago zagotovila z ipponom. Zlato si je priborila metom za ippon v prvi minuti drugega dvoboja. Ta zlata kolajne je prva kolajna Kristine Vršič na mednarodnih veteranskih tekmovanjih.

Kristina Vršič, Judo zveza Slovenije

Svojo prvo kolajno na veteranskih tekmovanjih je pospremila z besedami: “Zelo sem bila vesela, ko sem videla, da bo tekma v Podčetrtku, ker sem že dlje časa razmišljala, da bi nastopila na mednarodnem veteranskem tekmovanju. Priprave so bile drugačne, kakor sem vajena iz članske konkurence. Počutila sem se zelo dobro, ker ni bilo pritiska, kot kadar sem tekmovala kot članica, bilo je veliko bolj sproščeno. Tudi s trenerko Lio sva se poskušali zabavati na pripravah. Nekaj borbenih treningov sem opravila že v svojem klubu in sem že tam dobila občutek nazaj in sem tukaj videla, da je judo ostal v moji krvi. Nekaj stvari nisem sedaj trenirala, ampak takoj ob vstopu na blazino so prišli nazaj vsi ti občutki in tehnike. Moje zadnje mednarodno tekmovanje je bilo v Podčetrtku leta 2017, ko sem nastopila na Evropskem pokalu. To dvorano imam v zelo lepem spominu, ker  tukaj osvojila zlato kolajno leta 2015 in  leta 2017 7. mesto. Dvorana v Podčetrtku mi vedno daje dobro energijo in vračati se sem je res fenomenalno. Zdaj, ko sem osvojila to zlato, sem začela razmišljati o svetovnem veteranskem prvenstvu. Tudi s trenerko sva govorili o tem, da je sedaj to mogoče naslednja priložnost, da dokažem, kaj zmorem. Danes sem sicer imela samo eno nasprotnico. Združili so kategoriji F1  in F2 v moji težnosti kategoriji, ker s Čehinjo nisva imeli nasprotnic. S trenerko sva se zmenili, da delam na blazini, kakor sem trenirala. Stvari so se drugače razpletle, ker so prišle nazaj določene tehnike še iz mojih borb pri članih in borbo sem prilagodila po svojem občutku. Ta nasprotnica sicer ni ena najmočnejših, ampak vseeno sem vesela, da sem jo premagala dvakrat in osvojila zlato medaljo. Zelo sem vesela, da me je danes spodbujala moja družina in klubski prijatelji, zato sem še toliko bolj vesela te kolajne. Nekaj najlepšega je, da na domačem tatamiju zaigra slovenska himna in jo je zelo lepo slišati, ko jo igrajo tebi v čast.”

Damjan Fras se je v kategoriji nad 100 kilogramov M2 v četrtfinalu boril z Azerbajdžancem Ibrahimovom, ta si je priboril prednost točke wazarija in jo uspešno zadržal do izteka rednega dela dvoboja. Madžar Pentek je bil prvi nasprotnik Damjana v repasažu. V Prvi minuti dvoboja si je Madžar z metom za ippon priboril zmago. Damjan Fras je Evropsko prvenstvo veteranov v Podčetrtku zaključil na sedmem mestu kategorije nad 100 kilogramov M2.

Avgust Vulc se je v prvem krogu izločilnih dvobojev kategorije do 81 kilogramov M2 pomeril z Ukrajincem Labushem. Slednji je bil diskvalificiran zaradi nepravilne tehnike in pristanka na glavo. V drugem krogu se je pomeril s Švedom Ekstromom in ga z lepim metom za ippon premagal v prvi minuti dvoboja. Četrtfinalni dvoboj proti Čehu Kmecu je Avgust izgubil, ko si je Čeh priboril ippon z metom. V repasažu se je pomeril z Ircem Wardom, ki je izvedel met za ippon in Avgusta izločil iz nadaljnjega tekmovanja. Avgust Vulc je tekmovanje zaključil na devetem mestu kategorije do 81 kilogramov M2.

 

Spletno uredništvo
Vir: JZS, fotografiral Rok Rakun JZS