V nedeljo odločajo v Nemčiji in Sloveniji

Nemška ˝železna lady˝ je na dobri poti, da na nedeljskih volitvah dobi še četrti mandat zapored. Tako vsaj kažejo raziskave nemških RTL, časopisa Stern in inštituta Forsa.

Krščanski demokrati Merklove in bavarski krščanski socialisti (CDU/CSU) imajo po zadnjih anketah 36 % podporo volivcev. Daleč za njimi so Socialni demokrati Martina Schulza z 23 % podporo.

V neposrednem dvoboju Merklove in Schulza pa bi za Merklovo glasovalo 48 % vprašanih, za Schulza pa le 22 % volilnih upravičencev. 30% anketiranih bi se raje odločilo za nekoga tretjega.

Na tretjem mestu je stranka Levica, ki ima 10 %  podporo in bo, kot kažejo ankete, tretja največja stranka v nemškem parlamentu. Sledijo domoljubna Alternativa za Nemčijo (AfD) in pa Nemški liberalci (FDP) z 9 % podporo in pa stranka Zelenih, ki ima 8 % podporo.

Glede na to, da ima Merkolva tako prepričljivo prednost pred ostalimi, se nihče ne sprašuje ali bo zmagala, temveč zgolj s kom bo sestavila koalicijo.

Zaenkrat torej kaže, da bi za stabilno večino in s tem vlado Merklova lahko koalicijo sestavila s Schulzem. Obstaja pa tudi možnost, da bi vlado sestavili konservativci, liberalci in zeleni. A ta recept je na državnem nivoju še nepreizkušen.

Medtem ko bodo v Nemčiji potekalo parlamentarno glasovanje, bo pri nas referndum o 2. tiru, ki se ga je treba udeležiti in izraziti jasen PROTI kraji našega denarja.

S. L. P.