slika: Demokracija

Zaradi naraščajočega števila bolnikov, ki potrebujejo dodatno zdravljenje, pa so še naprej težke razmere v bolnišnicah. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je trenutno hospitaliziranih 255 bolnikov, 206 jih je na navadnih oddelkih, 49 pa na intenzivni negi.

V UKC pričakujejo porast okužb

Do današnjega dne so v drugem valu na intenzivni negi zdravili 383 bolnikov, v prvem valu jih je bilo 72. “Upamo, da so predstavljene številke resnične in pravilne in da smo dosegli vrh drugega vala novega koronavirusa. Verjetno pa je treba počakati še nekaj dni, da bo naše prepričanje še trdnejše. Ne glede na to lahko v prihodnjih tednih pričakujemo porast bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje in intenzivno nego,” je povedal Matjaž Jereb, vodja oddelka za intenzivno terapijo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana. “Odpiramo dodatne postelje za covidne bolnike, vendar je lahko vsem jasno, da tako ne bo šlo v nedogled,” je opozoril in vnovič izpostavil težave s pomanjkanjem zdravstvenega osebja, ki ga prav tako pestijo tudi okužbe z novim koronavirusom. Piše spletni portal MMC.

V UKC-ju Ljubljana je bilo od začetka septembra okuženih že 525 zdravstvenih delavcev. Po njegovih besedah je težava tudi v tem, da so zdravniki in drugi podporni delavci utrujeni. “Nekateri so dejansko izčrpani, na robu svojih zmogljivosti. Delo s kritično obolelimi zahteva dodatna znanja in tudi tu nam prav tako primanjkuje osebja. Nekaj težav je tudi z opremo, kot so črpalke za dovajanje znotrajžilnih zdravil, pričakovati pa je tudi nekaj težav z dobavo zdravil, ki jih uporabljamo pri covidnih bolnikih,” je zahtevne razmere opisal Jereb.

DK