Ljubljano bodo že 15. leto zapored obiskali Bobri. Festival kulturno-umetnostne vzgoje med 25. marcem in 15. aprilom 2023 prinaša številne kulturne prireditve, delavnice in druge dejavnosti. Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v soboto, 18. marca 2023, med 11. in 14. uro v Klubu Slovenskega mladinskega gledališča na Vilharjevi 11.

Prevzem brezplačnih vstopnic 

Bobri prevzem vstopnic
Foto: Festival Bobri

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v soboto, 18. marca, od 11. do 14. ure v Klubu Slovenskega mladinskega gledališča na Vilharjevi 11.

Vsak odrasel obiskovalec bo lahko prevzel vstopnice za največ tri prireditve, vendar ne več kot pet za eno.
Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti ne delimo vstopnic, temveč se je nanje treba prijaviti. Kontaktni podatki so navedeni na spletni strani festivala pri vsaki ustanovi, ki jih pripravlja.

Začnemo 25. marca

Odprtje festivala bo v soboto, 25. marca 2023, v Slovenskem mladinskem gledališču, s Podvodnim koncertom, koncertno verzijo plesnogledališke predstave Povodni mož Ambrož v produkciji Plesnega Teatra Ljubljana. Festival se bo že tradicionalno zaključil v Centru urbane kulture Kino Šiška v soboto, 15. aprila 2023, z razgibano koncertno predstavo Godalkanje v produkciji Društva za eno glasbo.

Tako uvodni kot sklepni prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo vodili mentorji iz Javnega zavoda Mala ulica.

Drugi in jaz

Program festivala se bo vil okoli teme Drugi in jaz. Dogodki (gledališke, filmske, plesne, pripovedovalske, glasbene prireditve, radijske igre, delavnice in vodstva, ter druge dejavnosti), ki bodo sestavljali program, bodo na različne načine spregovorili in spodbudili premislek o tovarištvu, sodelovanju, pravičnosti, odgovornosti, povezovanju (tudi medgeneracijskem) pa skrbi za druge, skupnost in prostor, v katerem živimo. Otroci in mladi bodo z različnimi akcijami dejavno posegali v javno mestno življenje. Bobri bodo tudi tokrat odšli na potep in obiskali Domžale.

Program

Ena izmed predstav. Foto: Festival Bobri

Program je sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kakor tudi iz številnih novosti.

Pester filmski program z odličnimi igranimi in animiranimi filmi za otroke in mlade si bo moč ogledati v Kinodvoru in Slovenski kinoteki. V muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani bodo potekale številne delavnice in vodstva.

Film Kiti, varuhi planeta. Foto: Kinodvor
Film Kiti, varuhi planeta v Kinodvoru. Foto: Kinodvor

Premiero bo v Kinodvoru doživel film Kiti, varuhi planeta. Poseben bo tudi dogodek ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu, 2. aprila, saj bomo dan obeležili s filmom Modri bober: podobe avtističnega sveta. Prav tako bo na Bobrih v Cukrarni prvič izveden koncert Glasbene čarovnije v produkciji Inštituta .abeceda. Posebej za Bobre smo pripravili dogodek Ples in glasba v mestu – plesno in glasbeno intervencijo v centru Ljubljane, ki jo bomo izvedli skupaj s Plesnim studiem Intakt in glasbeno skupino Pantaloons.

Z mislijo na festival in njegovo temo so zasnovali tudi številne delavnice, vodstva in druge dejavnosti.
Na letošnjem festivalu bo šestdeset producentov pripravilo sto štirideset dogodkov, ki se jih bo lahko udeležilo več tisoč obiskovalcev. Odvijali se bodo na petdesetih prizoriščih.

Gostovanja iz tujine

Program bodo tudi tokrat obogatile plesne predstave iz drugih držav, tokrat iz Avstrije in Francije. V Plesnem Teatru Ljubljana bo moč videti plesno predstavo Ponoči, ki prihaja z Dunaja (gostovanje je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana v sodelovanju s Plesnim Teatrom Ljubljana), v Centru kulture Španski borci pa bo gostovala predstava Vse, kar nas povezuje iz Francije. Prav tako iz Francije prihaja predstava Plesni korak, ki jo bodo izvedli v parku na Ambroževem trgu ob Cukrarni (gostovanje je podprl Francoski inštitut v Ljubljani). Obe francoski predstavi bosta izvedeni v koprodukciji z Zavodom EN-KNAP.

Novosti

Novost letošnjega programa je tudi predvajanje in skupno poslušanje radijskih iger. Te so del Festivala radijske igre za dojenčke in malčke, ki bo potekal med 26. in 28. marcem in nastaja v okviru mednarodnega projekta B-AIR, ob 60 letnici 3. programa Radia Slovenija – Programa Ars. Program zadnjega festivalskega dne, 28. marca, ki bo potekal v Stari mestni elektrarni, bo hkrati del Bobrov. Načrtovano je skupno poslušanje zvočnih del v javnem prostoru in sprehod ob poslušanju radijskih iger (za vrtce, otroke nižjih razredov osnovnih šol, pa tudi za družine z otroki). V okviru strokovnega in izobraževalnega programa bodo izvedli pogovore, okroglo mizo in zvočne delavnice na temo radijskih iger in pomembnosti poslušanja.

Bobrov dnevnik

Foto: Festival Bobri

Program, v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti, bo, podobno kot lani, tudi letos dostopen zgolj na spletu, festival pa bo znova spremljal delovni zvezek Bobrov dnevnik, ki ga pripravljajo v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon.
Letos so pri pisanju Bobrovega dnevnika pomagali otroci. Skupaj z bobrom Borom in bobrovko Brino so razmišljali o vprašanjih: kdo sem jaz, kdo si ti in kdo smo mi vsi skupaj. Na pisanih straneh pa so našli tudi prostor za ustvarjalne igrarije.

Pester nabor dodatne literature

Mestni knjižnici Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo so pripravili obsežen seznam kakovostnih knjig, ki tako ali drugače spregovorijo o tematiki letošnjega festivala. Dostopen bo na spletni strani festivala.

Bobrove mlade oči

V projektu Bobrove mlade oči, ki mladim odpira vrata v svet umetnosti, se bodo učenci osnovne šole Riharda Jakopiča pod mentorstvom umetnice Teje Miholič seznanili s tehniko toplotnega tiska, ki nas v obliki dolgih trakov trgovinskih računov sicer spremlja v vsakdanjem življenju. Ugotavljali bodo, kako lahko umetnost osvetli nove možnosti uporabe povsem običajnih predmetov in kako lahko tiskalnik računov postane sredstvo za umetniško izražanje. Projekt pripravljajo v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška.

Spremljevalni dogodki

Čudežna klop. Foto: Domen Pal
Čudežna klop. Foto: Domen Pal 

Program bodo tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki. Nekaj se jih bo začelo že pred sobotno otvoritvijo festivala.
Tudi tokrat bo na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi – zvočni instalaciji vse do 31. maja mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke. Kurirani izbori prinašajo raznolike književne glasove in se povezujejo z literarnim dogajanjem v mestu. Instalacija je zaživela maja 2021, tokrat pa bomo lahko prisluhnili zvočnim vsebinam, ki jih je prispeval Pravljični studio.
Čudežno klop bodo odprli v soboto, 15. aprila, ob 11.00 z delavnico Odpotujmo v deželo slovenskih ljudskih pravljic!

Mestna knjižnica Ljubljana je v svojih enotah pripravila številne razstave ilustracij s spremljevalnimi dogodki.

V sodelovanju s Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, z otroki iz vrtca Mladi rod in Urbanističnim studiem Prostorož poteka poslikava zidu pred zdravstvenim domom Bežigrad. Projekt finančno podpirata zavarovalnica Vzajemna in Rotary club Ljubljana.

Z Javnim zavodom Mala ulica so pripravili Mestno Bobrovo pot, interaktivni igriv in zvedav sprehod po ulicah centra Ljubljane, poln izzivov.

Celoten program festivala si lahko ogledate na spletni strani.

Prirediteljica festivala je Mestna občina Ljubljana, izvršni producent Slovensko mladinsko gledališče, koproducent pa Javni zavod Kinodvor.

Uredništvo
Vir: Mestna občina Ljubljana
Naslovna fotografija: Nada Žgank, Festival Bobri