V Ljubljani je tudi letos potekala tradicionalna, že 23. mednarodna vaja vodnikov reševalnih psov Ljubljana 2023, na kateri je sodelovalo 250 udeležencev iz 5 držav

Na vaji, ki jo občina organizira skupaj z Društvom vodnikov reševalnih psov Slovenije (DVRPS), je sodelovalo 22 ekip iz Avstrije, Hrvaške, Italije, Nemčije in Slovenije

Vaja je vedno zastavljena tako, da v kar največji meri posnema resnične razmere. Osnova vaje je potresna nevarnost osrednjega dela Slovenije ter predpostavka, da potrebujemo mednarodno reševalno pomoč po potresu. Poudarek pri izvajanju aktivnosti ekip vodnikov reševalnih psov je bil na najdbi pogrešanih v ruševinah in v naravi. Ekipe vodnikov reševalnih psov so morale biti na razpolago za reševanje ves čas vaje in niso imele vnaprej znanega urnika, vrste dela, niti števila pogrešanih oseb. Na vaji so preverili sprejem, namestitev in uporabo tuje reševalne pomoči, zmožnosti vodnikov in njihovih reševalnih psov v ruševini in pri iskanju pogrešanih oseb v naravi ter posamezne elemente organizacije reševanja ter vodenja zaščite, reševanja in pomoči v skladu z načrti MOL za zaščito in reševanje.

ekipe na dleu

Pogrešane v ruševinah so ekipe vodnikov reševalnih psov iskale v podjetju Tisa in VOKA Snaga, v Podpeči in Sveti Ani, Železniškem muzeju v Ljubljani ter na širšem območju poligona DVRPS v Kranju. Na eni od teh lokacij so preizkusili nudenje prve pomoči najdeni osebi, vrvno tehniko in prevoz po reki Ljubljanici so izvajali na delovišču Trnovski pristan – Grudnovo nabrežje. Orientacijski pohod je potekal skozi center Ljubljane in na območju Podpeči. V skladu z mednarodno prakso je bil vzpostavljen sprejemni center za reševalne ekipe (Reception and Departure Centre – RDC) in bazni tabor (Base of Operations – BoO), od koder so ekipe vodnikov reševalnih psov odhajale na reševalne akcije.

foto

Za vajo so bile potrebne obsežne in zahtevne vsebinske in organizacijske priprave, saj sodeluje veliko število ljudi iz različnih organizacij in ena od pomembnih nalog je usklajevanje njihovega dela. Tudi ta del vaje je zastavljen tako, da posnema organizacijo in vodenje ob nesrečah. V vaji je uporabo postopkov organizacije in vodenja iz načrtov MOL za zaščito in reševanje preizkušal in vadil del štabov Civilne zaščite Mestne občine Ljubljana, Oddelek za zaščito in reševanje Mestne uprave MOL in Ekipe za podporo vodenja z vozilom za zveze ter radioamaterji iz društev Triglav, Ljubljana in Papir Vevče.

računalnik

Novosti v letošnji vaji sta bili preizkus prenosa digitalnih podatkov prek radioamaterskih radijskih zvez in preizkus uporabe T-kartic za vodenje.

Digitalni zajem, analiza in prikaz podatkov o izvedenih reševalnih aktivnostih, njihovih rezultatih in ekipah za iskanje pa je postal že stalnica.
Vodstvo vaje so sestavljali: vodja vaje mag. Robert Kus, vodja OZR MOL, namestnik vodje vaje Dušan Weber iz DVRPS ter člana organizacijskega odbora Roman Lavrač in Irena Stopar Kavčič (oba OZR MOL).

Robert Kus

Uredništvo
Vir in fotografije: Mestna občina Ljubljana