Foto: eMaribor

Domovi za starejše so bili v spomladanskem valu glavna žarišča virusa. Tudi v zdajšnjem valu so se začeli po domovih širiti hitreje v domovih za starejše.

Število okužb v domovih se je v zadnjem dnevu povečalo za 145. Aktivno okuženih je trenutno kar 1962 stanovalcev. Med zaposlenimi je aktivno okuženih že 797, včeraj pa se je na novo okužilo še 53 zaposlenih. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je 123 okuženih uporabnikov in še 80 zaposlenih. Največji porast okužb imajo po današnjem poročilu ministrstva v Domu starejših občanov Vič – Rudnik, enota Bokalci (24 novih okužb pri stanovalcih), potem v domu Viharnik Kranjska gora (22 novih okužb pri stanovalcih) in v Domu starejših občanov Tabor Poljane (13 novih okužb).”

Dodal je še, da sta po številu novih okuženih izstopala dom na Fari – Prevalje s 13 okuženimi in Dom starejših občanov Kočevje z 32 novimi okužbami. Skupaj pa je v Kočevju okuženih že več kot 100 stanovalcev.

Vdor okužbe v domove je nemogoče preprečiti. Vedeti morate, da je veliko okuženih nesimptomatičnih, in dokler mi ne ugotovimo, kdo je okužen in kdo ne, se ta okužba z veliko hitrostjo prenese po domu, pravi direktor Zoran Hoblaj iz doma  starejših Rakičan.

Ostanite zdravi!