ukradena vila

Judovska skupnost na svoji spletni strani navaja, da je bil prevzem vile Moskovič izvršen sicer pravno legalno, vendar po načelih revolucionarnega prava povojne Jugoslavije.

V judovski skupnosti hočejo nazaj ukradeno vilo

Socialni demokrat na čelu s Tanjo Fajon vile ne želijo vrniti in se v tem primeru sklicujejo na takratno pravo, ki je veljalo v povojni Jugoslaviji, sami pa so bili deležniki te vile po darilni pogodbi. Pri tem je smotrno omeniti tudi to, da bi morala tudi po tej zakonodaji, ki je veljala v Jugoslaviji, biti v lastništvu države, ne pa zasebnih interesov, kar stranka je.

V Judovski skupnosti prepričani, da se Slovenija uspešno izmika reševanju vračanja premoženja Judom tudi na splošno. “Vrnitev premoženja Judov, ki so umrli v holokavstu in niso imeli dedičev je razrešeno v večini evropskih držav razen na Poljskem in v Sloveniji. Republika Slovenija se uspešno izmika tem vprašanju dobrih 20 let,” so pojasnili. V Skupnosti upajo, da bodo z državo dosegli pravičen dogovor o tem premoženju, vključno z zemljiščem in porušeno sinagogo v Murski Soboti. Leta 1954 je država kljub protestom porušila omenjeno sinagogo, na njenem mestu pa zgradila stanovanjski blok.

Tako o Tanji Fajon na srbski televiziji:

Pripravljeni smo stopiti nasproti v okviru celovite rešitve situacije judovskega premoženja.

“Razumemo, da se vodstvo stranke SD počuti neprijetno v tej stavbi in smo jim pripravljeni stopiti nasproti v okviru celovite rešitve judovskega premoženja,” še dodajajo v Judovski skupnosti Slovenije. Zaradi splošne problematike v Sloveniji o vračanju premoženja Judom in o problematiki omenjene Moskovičeve vile smo se obrnili tudi na sektor za popravo krivic in za narodno spravo na ministrstvu za pravosodje, o tem kakšna je njihova vloga pri takšnih primerih, če so že obravnavali podobne primere in kakšno je njihovo stališče v primeru vile Moskovič.

Prepričani so še da želi evropska poslanka (ki v tem primeru ne nastopa kot predsednica SD) zaigrati na čustva antifašizma pri tem pa pozablja na grozovita dejanja, ki so bila storjena s strani komunizma. “Vendar pozablja ali se spreneveda, da našim preživelim članom prav Komunistična partija Slovenije skozi državni aparat odvzela premoženje v okviru denacionalizacije; poleg tega je preživele Jude obravnavala kot razredne sovražnike, celo sodelavce nacistov,” so še pojasnili, piše Informer.

D.K.