Na 69. izredni seji Državnega zbora Republike Slovenije je bila ustanovljena parlamentarna preiskovalna komisija za preiskavo politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma nepravilnosti pri poslovanju podjetij GEN-I, d. o. o., STAR SOLAR, d. o. o., in BORZEN, d. o. o., ter možnega nezakonitega financiranja politične stranke Gibanje Svoboda.

Državni Svet je na podlagi 93. člena Ustave RS zahteval odreditev parlamentarne preiskave glede GENI in nezakonitega financiranja stranke Gibanja Svoboda. Predstavnik predlagatelja in državni svetnik Andrej Poglajen je izpostavil, da je glavni namen preiskave razjasniti sume negospodarnih ali protipravnih odločitev, ki so lahko povzročile finančno izčrpavanje podjetij in politično zlorabo državnega premoženja. Poleg tega želi preiskava raziskati morebitne pritiske na preiskave kaznivih dejanj ter morebitno nezakonito financiranje volilne kampanje Gibanja Svoboda v letu 2022.

Poslanec SDS Žan Mahnič je v imenu poslanske skupine SDS poudaril, da obstajajo resni indici zlorabe položaja, političnega pritiska in korupcije, zaradi česar je ustanovitev preiskovalne komisije nujna. Prav tako je opozoril na domnevno dvoličnost vladne koalicije, ki se je sprva zavzela za preiskavo prejšnjih vlad, zdaj pa nasprotuje preiskavi, ki bi razjasnila poslovanje sedanje oblasti. Mahnič je izrazil zaskrbljenost zaradi neskladja med besedami in dejanji vladajoče stranke ter ponovil, da stranka SDS podpira preiskovalno komisijo in bo v njej aktivno sodelovala.

Izpostavil je tudi, da so določeni posamezniki in podjetja tako finančno kot nefinančno podpirali Roberta Goloba, in bili po volitvah ter prevzemu vlade bogato nagrajeni. Državljani pa si zaslužijo vedeti, ali je prišlo do zlorabe javnih sredstev ali funkcij za politično korist.

Mahnič je poudaril, da SDS podpira ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preiskovala financiranje Gibanja Svoboda, in postavil vprašanje, zakaj so tovrstne preiskave zdaj sporne, medtem ko SDS ni nasprotoval preiskovanju lastnih poslov in povezav. Izpostavil je nepravilnosti v poslovanju podjetja GEN-I pod vodstvom Roberta Goloba, kjer naj bi bil denar nakazan v tujino ali določenim podjetjem, ki so potem delila denar naprej, včasih v obliki gotovine.

Izpostavil je tudi, da je SDS že v preteklosti bil predmet preiskovalnih komisij in da so te komisije do sedaj niso bile problematične. Vendar pa, ko se predlaga preiskovalna komisija za preiskovanje Gibanja Svoboda, nenadoma postane to za vladajočo stranko nedopustno. Mahnič je navedel konkretne primere, kjer je videl nepravilnosti in domnevne zlorabe. Na primer, omenil je denar, ki ga je GEN-I nakazal podjetjem, s katerimi so imeli člani Gibanja Svoboda tesne povezave. Omenil je tudi Vesno Vuković, ki naj bi dobila velike vsote denarja od podjetij, ki so po volitvah dobila pomembne položaje.

Mahnič je ponovil, da SDS podpira ustanovitev preiskovalne komisije, ki bi preiskovala financiranje Gibanja Svoboda in njenega predsednika Roberta Goloba. Poudaril je, da bi se morale te preiskave obravnavati enako in brez pristranskosti. Njegovo glavno sporočilo je bilo, da če nekdo ščiti mafijo ali nepravilnosti, je tudi sam del mafije.

Med razpravo poslancev je bila izpostavljena pomembnost preiskovalnih komisij za zagotavljanje preglednosti in odgovornosti v političnih procesih. Poslanci so poudarili, da preiskovalna komisija igra ključno vlogo pri razjasnitvi domnevnih nepravilnosti in nezakonitih aktivnosti, zlasti v kontekstu volilnih kampanj in financiranja političnih strank.

Ključne točke razprave poslancev SDS:

  • Poslanci so izpostavili načelo, da se nobeno kosilo ne plača zastonj.
  • Izpostavili so, da je preiskovalna komisija potrebna za preučitev obtožb, da je Gibanje Svoboda v času volilne kampanje delovalo nezakonito in prejemalo sredstva iz sumljivih virov.
  • Poslanci so tudi opozorili, da državljani pričakujejo transparentnost, poštenost in odgovorno ravnanje z javnimi sredstvi od svojih političnih predstavnikov.
  • Opozorili so, da bi nasprotovanje preiskovalni komisiji lahko nakazovalo, da obstajajo nepravilnosti, ki jih nekdo želi prikriti.
  • Poleg tega so kritizirali predsednico Državnega zbora zaradi kršenja procesnih pravil in zamud pri vključevanju preiskovalne komisije na dnevni red, kar naj bi kršilo ustavne pravice določenih predlagateljev.
  • Postavili so vprašanje, zakaj obstaja preiskovalna komisija, ki preučuje financiranje volilne kampanje stranke SDS, medtem ko bi bilo problematično ustanoviti komisijo, ki bi preiskovala financiranje volilne kampanje Gibanja Svoboda.
  • Poslanci so tudi opozorili na morebitne pritiske na organe pregona, kot so sodstvo in Policija, ki bi lahko vplivali na njihovo sposobnost preiskovanja kaznivih dejanj.

Čeprav je bila preiskovalna komisija ustanovljena, je zaskrbljujoče, da koalicija njene vzpostavitve ne podpira.

 

Spletno uredništvo
Vir: Poslanska skupina SDS