Ugrabljena država ali kako nam bodo zavladali nečaki

Vir: Socialna omreżja

Zadnje dni spremljamo burlesko s sestavljanjem vlade. Šarec bo naredil vse, samo da pride na oblast. Pri tem ga čisto nič ne zanima, da so volivci odločili drugače. Prav tako ne medijev, ki navdušeno vzklikajo in pozdravljajo novo skrpucalo, ki ji pravijo koalicija.

Sama se pri tem sprašujem, kakšno ureditev pravzaprav ima Slovenija. Ko sem zadnjič preverila, smo imeli demokracijo in to predstavniško, parlamentarno demokracijo.

Demokracija pomeni, da ima oblast ljudstvo. Predstavniška demokracija pa je tam, kjer ljudstvo podeli mandat vladanja osebi ali stranki za določeno časovno obdobje z volitvami. Torej vladati bi moral človek oziroma stranka, ki ji je največ volivcev podelilo mandat. Besedica parlamentarna pa pomeni pogovor. Slovenija naj bi torej imela demokracijo, kjer se izvoljeni predstavniki ljudstva med seboj pogovarjajo.

Pri nas pa smo sedaj prišli v situacijo, kjer naša predstavniška, parlamentarna demokracija »deluje« tako, da se stranke z manj kot 15 % glasov sploh nočejo pogovarjati z izvoljeno zmagovalko in si po vsej sili prizadevajo prevzeti oblast, čeprav nobeni od teh strank ljudstvo ni podelilo mandata za vladanje (Podelili so ga stranki, ki je prejela več glasov kot naslednje 3 stranke skupaj!). To pomeni, da se leve stranke (ki jim MSM pravijo sredinske) požvižgajo na voljo in glasove ljudstva, in da ne razumejo, kaj pomeni parlamentarna demokracija, oziroma da ta pojem zavestno teptajo.

Pri tem so šli tako daleč, da si dovolijo, da jim bo iz »opozicije« vladanje diktirala stranka, ki se dobro zaveda, da bo nova vlada popolnoma odvisna od nje, hkrati pa se bo lahko v »opoziciji« oprala vse odgovornosti za kaos, ki neizbežno sedi.

Če smo še za prejšnjo vlado govorili, da nam vladajo strici, ki se skrivajo v ozadju, smo sedaj prišli v situacijo, ko nam bodo vladali nečaki, ki nimajo več niti toliko spoštovanja do vsaj navidezne parlamentarne demokracije, da nam bodo z 9 % glasov vladali iz opozicije, torej brez odgovornosti za posledice.

A. Ž.