Slovenija in z njo del EU je tik pred viškom novega velikega vala ilegalnih migrantov, ki na evropsko ozemlje tokrat prihajajo večinoma iz afriških držav. Tokratni val ilegalnih migrantov je okrepljen tudi z akcijami, ki jih sproža Rusija kot del specialne vojne preko omrežja Wagner.

Skrbijo tudi podatki o velikem povečanju kriminala v bližini migrantskih centrov, pa tudi drugod. V nekaterih delih naše države, kjer je policija slabo odzivna, se ogroženi državljani organizirajo celo v civilne vojaške straže in tako sami varujejo svoje premoženje.

Zdi se, kot da se niti Slovenija niti Evropa iz migrantske krize leta 2015 nismo nič naučili. Še več, levi pol politike še vedno vabi ilegalne migrante na evropsko ozemlje. Od leta 2015 dalje je EU imela dovolj časa, da bi zajezila ilegalne migracije s finančno pomočjo v državah izvora, kar EU sicer tudi dela, pa tudi z vzpostavitvijo učinkovitega varovanja zunanjih evropskih meja.  A prav neverjetno je, kako počasna je Evropska komisija pri tem. Po celi EU ne zmore zbrati 10.000 uradnikov s policijskimi pooblastili in opremo, da bi zaustavili tihotapce pri tem, ko ilegalne migrante tihotapijo na ozemlje EU preko njenih zunanjih meja.

Tudi Slovenija lahko hitro postane migrantski žep, če se Italija in Avstrija odločita bolj aktivno zapreti svoje meje in nadzirati prehode. Tudi zato bi morali vprašati slovensko vlado, zakaj se je odločila za podiranje ograje na meji in ne za večjo zaščito slovenskega prebivalstva.

Dragi mladi,

prepričan sem, da je od institucij, ki so vzpostavljene, plačane in vodene s strani Evropske unije, treba zahtevati, da opravljajo svojo nalogo, ko gre za varnost državljanov pred ilegalnimi migranti. Seveda morajo tudi države članice opravljati svojo nalogo in ustrezno varovati svoje meje. Prav tako bi se morale države članice bolj aktivno spopasti z mrežami tihotapcev, ki so žal prisotne tudi znotraj nekaterih nevladnih organizacij, in ukreniti vse potrebno, da se ilegalne migracije učinkovito zaustavijo.

Spletno uredništvo
Tekst zapisal evropski poslanec dr. Milan Zver