Tega nikar ne počnite na petek, 13.

Foto: Pinterest

Danes je spet tisti dan, ki se ga zaradi starih vraž boji nemalo ljudi, petek 13. Ali gre ras samo za stare vraže ali je kaj več na datumu, so ugotavljali britanski znanstveniki.

 

Na podlagi analiz prometnih nesreč so ugotovili, da je verjetnost le teh 52 % večja ob petkih, 13., kot na običajen dan. Razlog pa naj bi tičal v podzavestnem strahu, da se na ta dan zgodijo številne nesreče. Izvor strahu pred zloveščim petkom pa ima pravzaprav nejasne korenine.

Že Adam in Eva naj bi bila po prepričanju nekaterih teologov iz raja izgnana ravno v petek. Vraževerje pa je dobilo še močnejši pomen na dan Jezusovega križanja. Jezus naj bi bil namreč križan ravno v petek, po zadnji večerji, ko je za mizo sedelo trinajst ljudi, Jezus in 12 apostolov. 13 gost zadnje večerje je bil Juda Iškarijot, ki je izdal Jezusa. Številka 13 se je v večih kulturah obravnavala kot nesrečna, povezana celo s hudičem, predstavljala naj bi zlo. Strah pred številko 13 se imenuje triskaidekafobija, strah pred petkom trinajstim imenujemo paraskavedekatriafobija.

Česa se bi morali na petek trinajstega izogibati
Ne odpiranje dežnika v stanovanju oz. v zaprtem prostoru. To naj bi prineslo nesrečo in to ne samo tistemu, ki dežnik odpre, ampak uroči vse, ki so v tistem trenutku v stavbi.
Izogibajte se nenadnim šokom in stresu, sicer lahko čez noč osivite.
Pazite, da ne razsujete soli. Če se vam to zgodi, vrzite ščepec čez levo ramo, v nasprotnem primeru vas čaka zakleto življenje.
Med zehanjem si  vedno pokrijte usta sodeč, da lahko zbolite, ali še huje, lahko vas obsede hudič.
Ne polagajte novih čevljev na mizo. Nekateri namreč verjamejo, da to prinaša smrt v družino.
Nikar se na ta petek ne opravite na prvi zmenek. Menda naj bi veljalo, da so vse romance, ki se začnejo na tak dan, obsojene na propad.
Ena izmed bolj bizarnih vraž pravi, da nikar ne rešite osebe, ki se utaplja. Mornarji so nekoč verjeli, da to prinaša nesrečo. Prepričani so bili, da bogovi pač zahtevajo določeno število trupel vsako leto. Če bi potegnili iz morja utapljajočega se, naj bi to pomenilo zagotovo smrt za tistega, ki je osebo rešil.
Na petek trinajstega prav tako ni priporočljivo prekrižati noža in vilice. Ne le, da nam tako narekuje bonton, privablja nesrečo, saj prekrižan pribor simbolizira težke čase.
Če obedujete v večjem številu, poskrbite, da vas za mizo ne sedi ravno trinajst. Ne le, da bo prva oseba že skoraj pojedla, ko bo zadnja šele dobila hrano na mizo, samo pomislite na usodo Jezusa in nordijskih bogov. Ne le 13 oseb za mizo, tudi 13 oseb v enem prostoru naj bi napovedovalo zlovešče dogodke – ena izmed njih bo v naslednjem letu umrla.
Če ste zaljubljeni in ste se namenili svojo ljubezen izpovedati pod luno, tega ne počnite na petek trinajstega, saj takšna zveza nima prave prihodnosti.

D. S.