Foto: Posnetek zaslona

Spomnimo, da je vlada Janeza Janše oblast prevzela dan po tem, ko je bila razglašena epidemije. Kljub temu, daje vlada Marjana Šarca za seboj pustila prazna skladišča zaščitne opreme, je Janševa vlada takoj pričela s sprejemanjem interventnih ukrepov za blaženje epidemije. 

Janševa vlada je ljudem pomagala z ukrepi, ki so jih občutili v svojem žepu. Golobova vlada jim deli nasvete, kot da so opravilno nesposobni.

Ko je marca 2020 Janševa vlada prevzela oblast in začela enega za drugim nizati ukrepe, so bili tudi levičarji na skrivaj veseli, da na čelu države niso več prestrašeni trio Šarec-Šabeder-Pirnat, ki nas je februarja z grozo v očeh pozdravljal na novinarskih konferencah in nas prepričeval, da je korona komaj kaj več kot navaden prehlad.

Dobili smo pravo krizno vlado, ki se je odločno spopadla s pandemijo – sledilo je skoraj ducat paketov protikoronskih paketov, ki je Slovenijo zavihtela na 2. mesto po uspešnosti spoprijemanja s korono.

Malce pred koncem mandata se je Janševa vlada enako odločno začela lotevati energetsko-varnostne krize, ki jo je povzročil Putinov napad na Ukrajino. Sprejemali so se konkretni ukrepi, ki so revnim in srednjemu sloju pomagali prebroditi prve udarne valove naglo razvijajoče se situacije.

Prejemniki socialne pomoči ali varstvenega dodatka in upravičenci do otroškega dodatka so bili deležni solidarnostnega dodatka v višini 150 evrov, tisti z štirimi in več otroci pa še dodatnih 50 evrov.

Vlada je od 1. februarja do 30. aprila vse odjemalce oprostila plačevanja omrežnine tako za priključno moč kot za porabo električne energije. Prav tako je znižala trošarine za električno energijo na najnižjo mogočo stopnjo. Namenila je dodatnih 70 milijonov gospodarskim družbam, ki imajo zaposlenih več kot 5 prebivalcev.

Ukrepi so bili odločni, ciljno usmerjeni – in kazalo je, da tudi učinkoviti – ljudje so jih neposredno občutili v svojem žepu – položnice so bile 30 do 35 odstotkov nižje, gospodarstvo pa je bilo v primerjavi z drugimi državami EU veliko manj prizadeto.

Namesto pomoči, nasvet

Golobovi politkomisarji pa nam nam svetujejo, da zvišamo temperature klimatskih naprav – podnevi na 25 stopinj celzija, ponoči na 28 stopinj celzija. Zveni kot ukrep iz rubrike Saj ni res pa je, kjer bi opisovali izvršilne ukaze kakšnega latinskoameriškega samodržca.

Golob je na bilaterali z nemškim kanclerjem Scholzem poudaril še, da je zemeljskega plina dovolj – če bomo varčevali. Torej, med vrsticami, če nam bo vlada pozimi z dekretom zapovedala, da lahko stanovanja ogrevamo do največ 18 stopinj in v notranjih prostorih nosimo hermelinov kožuh.

Tako je zdaj v Svobodi – namesto nižjih položnic smo dobili nasvete. Namesto subvencij so dobili medijska opravičila, da je energetska kriza po vsem svetu in bomo pač morali stisniti zobe.

Vse to, medtem ko milijonarski NVO-ji na Metelkovi 6 še vedno prejemajo milijonska sredstva za raziskanje feminizma v Ruandi in pomoči ekonomskim migrantom, da bi čimn bolj optimalno pretentali državo in dobili azil. Na Metelkovi plešejo. Na podeželju pa vedno manj. Na podeželju se že sliši oddaljeno brnenje traktorjev, ki bo iz dneva v dan glasnejše, dokler jih ne slišijo tudi v Ljubljani, piše Nova24TV.